Živopisna politička scena u Goraždu: Za sigurnu većinu u pripremi garancije kod notara

U BPK Goražde za sada je izvjesno jedino da su novim poslanicima uručena uvjerenja i da su "zauzeli" mjesta u skupštinskim klupama, a da je politička scena u ovom kantonu prilično živopisna, dokaz je i priprema garantnih ugovora za formiranje sigurne većine.

Konstituirajuća sjednica na kojoj je trebalo biti izabrano rukovodstvo skupštine, klubovi naroda te delegati u Domu naroda prekinuta je zbog nedostatka kvoruma, jer se nakon pauze u zasjedanju u salu nisu vratili poslanici SDP-a, Naše stranke, DF-a, SBB-a, NBL-a, Goraždanske priče i Nezavisnog bloka, a termin nastavka sjednice, nije određen. Još tada je bilo jasno da među političkim partijama nema dogovora o tome ko će u narednom periodu činiti skupštinsku većinu.

Iako su u proteklom periodu vođeni intenzivni pregovori ko će formirati vlast u BPK Goražde, u ovom trenutku to je potpuno neizvjesno, jer je formiranje vlasti nezvanično "zapelo" kod 13-tog poslanika.

Na političkoj sceni u BPK Goražde aktuelna su dva politička bloka koja žele formirati vlast. Jedan oko kojeg je okupljena ljevica (SDP, Naša stranka i DF) koja je prošle sedmice potpisala i sporazum o zajedničkom djelovanju, a koja nastoji postići većinu sa NBL-om aktuelnog gradonačelnika Muhameda Ramovića, Goraždanskom pričom, A-SDA, Nezavisnim blokom, i drugi u kojem su za sada SDA, LS-a, i Stranka za BIH.

Prvi bi sa ukupno 13 poslanika iz osam partija mogao napraviti većinu, ali to se još uvijek ne dešava, jer navodno još uvijek nije postignut precizan dogovor oko raspodjele pozicija, ali iz zbog činjenice da nema povjerenja među budućim partnerima zbog čega su došli na ideju da potpišu notarske ugovore vrijedne blizu stotinu hiljada maraka koji bi bili garancija za opstanak budućoj vladi na čijem čelu bi bio Emir Frašto, poslanik SDP-a, što je za Klix.ba potvrđeno iz pouzdanih izvora.

"Pitanje je međutim kako uobličiti jedan takav ugovor s pravne strane, kome bi se uplatila ta sredstva, kojoj grupaciji, ako neko prekrši dogovor. Ja ih nisam vidio, ali navodno su trebali da budu podjeljeni na narednim sastancima. To je neka vrsta 'presije' jer je sve usitnjeno i neki od poslanika bi možda promjenili stav, nikad se ne zna".
 

Razne ideje o vrstama garancije



I Ibrahim Delić, poslanik Naše stranke u Skupštini BPK Goražde tvrdi da nije vidio takav ugovor.

"Znam samo da je bilo priče o notarskom ugovoru, ništa više. Nisam vidio takav ugovor. Naša stranka je večeras imala posjetu generalnog sekretara, mi imamo punu autonomiju da odlučujemo onako kako želimo, centrala nas podržava u takvim odlukama. Sutra ćemo imati gradski odbor stranke i ono što većina odluči u vezi eventualne koalicije mi ćemo prihvatiti. Nikakve stavove ne želim iznositi dok gradski odbor ne donese odluku", izjavio je Delić.

Emir Frašto, koji se u javnosti već odavno spominje kao budući mandatar kantonalne vlade kojeg bi predložio blok okupljen oko NBL-a i gradonačelnika Ramovića, potvrdio je za Klix.ba da pregovori traju te da "ima raznih ideja".

"Da se vrše pregovori to je tačno, SDP je partner u tim pregovorima, možda će biti neki način garancije, ima raznih ideja... Hoće li iko prihvatiti bilo kakvu garanciju to ne znam, ali zajedno razgovaramo. SDP nije sam u tome", kaže Frašto.

Suad Došlo (SDP), vođa pregovoračkog tima potvrdio nam je da ovaj blok ima većinu od 13 poslanika.

"U fazi razmatranja je da se ovi poslanici obavežu da će poštovati međusobne obaveze iz koalicionog sporazuma koji tek treba da se potpiše, ukoliko se potpiše. Još ništa nije precizirano oko tih garancija. Pregovori napreduju po principu ništa nije dgovoreno dok se sve ne dogovori. Ljevica je potpisala sporazum i mi smo te principe na kojima se on zasniva ponudili koalicionim partnerima, to se usaglašavalo, i sada ide faza oko raspodjele pozicija, većinu imamo, ali dok se ne potpiše sporazum ništa nećemo poduzimati", kaže Došlo.

Naši sagovornici nisu potvrdili, ali niti isključili mogućnost postojanja "notarskih ugovora", ili drugih oblika garancije opstanka budućoj vlasti, ukoliko je formira ovaj blok. 

S druge strane, ima i onih koji tvrde da je je priča o notarskim ugovorima "rekla –kazala".

"Ja prošli put nisam bio na sastanku, ali za sada nema ništa konkretno, to je rekla - kazala, baciš bombu i razvališ koaliciju", kaže jedan od aktera.
 

Pat pozicija



Da je riječ o pat poziciji u formiranju vlasti u ovom kantonu govori i podatak da bi, ukoliko i dođe do formiranja koalicije okupljene oko NBL-a, bilo nemoguće izabrati predsjedavajućeg jer bi u tom slučaju u Klubu Bošnjaka imali nerješenu situaciju.

"Generalno ne mogu napraviti vlast jer i jedni i drugi imaju 9:9 Bošnjaka, lijevi nemaju klub Srba, a desni nemaju Hrvata, dakle ne mogu izrabrati predsjedavjućeg Skupštine, a predsjedavajući daje mandatara, tako da je dovoljno da na sjednicu ne dođe jedan od njih, pat pozicija".

Bez obzira na to, i jedni i drugi nastavit će pregovore.

"SDA želi formirati većinu u Goraždu, ali ne na način kako to rade ovi, ako se stvarno spominju neki ugovori, smatramo da je nemoguće održati takvu strukturu vlasti. Mi smo za normalan dogovor i stabilnu većinu bez uslovljavanja nekakvih ugovora, naravno ako to stvarno postoji", izjavio je za Klix.ba Mirsad Žuga, predsjednik Povjereništva KO SDA.

On je dodao da će SDA možda već sutra ili narednih dana nastaviti pregovore, no nije precizirao ko je sve pozvan.

Od ranije je jasno da su potencijalni partneri SDA u novoj većini LS i Stranka za BIH, no otvorene su mogućnosti i za druge političke subjekte.

Nastavak prekinute sjednice Skupštine BPK Goražde trebao bi biti zakazan kada se stvore uslovi za to, odnosno kada bude postignut politički dogovor, ukoliko bude postignut.