Život za dostojanstvo žrtava

Trebalo je skoro godinu dana da na mjesto predsjednice Udruženja „Majke Srebrenice“ bude izabrana osoba koja će se, nakon što je prestalo kucati srce Hatidže Mehmedović, prihvatiti vodstva kako bi udruženje nastavilo časnu misiju koju je s Hatidžom na čelu imalo od osnivanja.

Iako je u borbi za prava žrtava genocida oduvijek stajala uz Hatidžu, Fazila Efendić teška se srca prihvatila uloge predsjednice. Ne što toj ulozi ne može fizički i intelektualno odgovoriti, već, prosto, što se ni danas ne može pomiriti s tim da njene prijateljice i sapatnice u srebreničkoj tuzi više nema.

A ako je iko trebao i mogao zamijeniti Hatidžu na mjestu predsjednice Udruženja „Majke Srebrenice“, onda to, zaista, jeste Fazila Efendić. I ona se, kao i Hatidža, među prvima vratila u svoj poharani dom u Potočarima, iz kojeg ni u najtežim povratničkim mukama nije željela otići. Smogla je snage i uz kapije Memorijalnog centra otvorila cvjećaru, suvenirnicu, čisto da bi svaki dan imala razloga dolaziti na ovo tužno mjesto, obilaziti mezare najmilijih, među kojima i mezar jedinca Fejze.

Svih ovih godina Fazila je stajala na usluzi mnogim namjernicima koji su, posjećujući Potočare, željeli čuti živu priču onih koji su nakon genocida život posvetili čuvanju dostojanstva ubijenih Srebreničana i traženju pravde za njihove ubice. Baš kao i Hatidža, bila je dovoljno hrabra da istinu o genocidu nad civilima Srebrenice uvijek naziva pravim imenom. 

Zato i ne treba čuditi što su je članice Udruženja „Majke Srebrenice“ jednoglasno izabrale na mjesto nove predsjednice, javlja Avaz.