Životi ubijenih sarajevskih policajaca koštali po 20.000 maraka

Jedna osiguravajuća kuća isplatila ukupno 40.000 maraka, a na osnovu ugovora s MUP-om KS

Porodicama svirepo ubijenih sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića isplaćeno je osiguranje nakon njihove smrti u ukupnom iznosu od 40.000 maraka, saznaje „Avaz“.

Radi se o isplati po ugovoru o polici osiguranja od posljedica nesretnog slučaja - smrt usljed nezgode.

Padali tenderi


To znači da je cijena njihovog herojstva, u kojem su izgubili svoje živote na radnom zadatku, pojedinačno koštala 20.000 maraka.

U prošloj godini, tačnije u vrijeme ubistva, MUP KS, kako saznajemo, imao je potpisan ugovor s jednom osiguravajućom kućom na iznos od 20.000 KM, zbog čega je taj iznos njihovim porodicama i isplaćen. Ovo znači da životi sarajevskih policajaca skoro da ne vrijede ništa.

Još je indikativnije da je u tenderima za ovaj posao MUP-u KS rečeno da su pripadnici policije postali rizik za osiguravajuće kuće, zbog čega su tenderi konstantno za ovu vrstu usluge i padali.

- Sada je potpisan ugovor s drugom osiguravajućom kućom i osiguranje u slučaju smrtnog slučaja iznosi 35.000 KM – tvrdi naš sagovornik iz MUP-a KS.

Troškovi sahrane


Informaciju o isplati osiguranja potvrdio nam je i Admir Katica, ministar MUP-a KS. No, on je pojasnio da je Uprava policije porodicama isplatila i ukupno 33.322 KM.

- Taj iznos je isplaćen porodicama shodno odredbama Zakona o policijskim službenicima i Kolektivnog ugovora kojim je propisana isplata u visini od po šest plaća, kao i porezi i doprinosi na tu isplatu, zatim troškovi sahrane, odnosno dženaze, te jednogodišnji trošak za stipendiju jednom djetetu jednog policajca  - kaže Katica.

100.000 KM u Brčkom


No, život policajca u Federaciji, RS i Brčko Distriktu drastično se razlikuje. Tako najviši iznos u slučaju smrti primaju porodice pripadnika MUP-a Brčko Distrikta - 100.000 KM, a najmanji pripadnici MUP-a RS – 10.000 KM.

U drugim kantonima u FBiH ova brojka se kreće u razmaku od 20.000 do 30.000 KM.

Izvor: