Zlatku Hušidiću godina zatvora zbog zločina nad herojima Petog korpusa

Vrhovni sud Federacije BiH donio je presudu kojom je, prema optužnici Tužilaštva Unsko-sanskog kantona od 29. juna 2015. godine, osudio Zlatka Hušidića na godinu zatvora zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Njemu je dokazano da je kao komandant paravojske zločinca Fikreta Abdića maltretirao ratne zarobljenike. 

Postupao protivno Ženevskoj konvenciji 

Kako je saopćeno iz Tužilaštva USK, u postupku pred Vrhovnim sudom FBiH je dokazano da je Hušidić u toku rata u Republici Bosni i Hercegovini za vrijeme trajanja oružanog sukoba između pripadnika Petog korpusa Armije RBiH i pripadnika vojske „Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna“ (APZB), kao jedan od komandanata te paravojske, prema zarobljenicima Petog korpusa Armije RBiH postupao suprotno odredbama Ženevske konvencije.

Hušidiću je dokazano da je 18. marta 1995. godine u velikokladuškom naselju Trnovi Velika Kladuša došao pred kuću D. A., gdje su se nalazili izvedeni iz garaže i postrojeni zarobljeni pripadnici Petog korpusa, i udarao zarobljenika Ć. Đ. rukom i kundakom puške, a potom i nogama po cijelom tijelu Ć. Đ. i S. F., kao i P. E., kojeg je, također, udarao puškom.

Fizička i duševna bol 

Pri tome je zarobljenicima nanio povrede, usljed čega su trpjeli tešku fizičku i duševnu bol.

Inače, Kantonalni sud u Bihaću 15. februara 2016. je donio presudu kojom je Zlatka Hušidića osudio na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.

Međutim, rješenjem Vrhovnog suda Federacije BiH žalba branioca Hušidića djelimično je uvažena te je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Nakon ponovnog suđenja, Kantonalni sud u Bihaću donio je presudu u julu 2018. godine, kojom je optuženog Hušidić Zlatka oslobodio od optužbe!

Protiv ove presude Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona izjavilo je žalbu, pa je nakon održanog glavnog pretresa pred Vrhovnim sudom Federacije BiH i donesena presuda da je Hušidić kriv i da mu se izriče kazna od godinu zatvora, prenosi Avaz.

Na ovu presudu Hušidić se može žaliti trećestepenom vijeću Vrhovnog suda Federacije BiH.