Nakon osvojene zlatne medalje na Bosep-u: Iman Hodžić iz Cazina predstavlja BiH u SAD-u

Učenici Richmond Park koledža u Bihaću ostvarili su historijski uspjeh na jubilarnoj desetoj Bosepo naučnoj olimpijadi projekata održanoj u Sarajevu 22. i 23. februara 2019. godine. Predstavljeno je preko 130 projekata, a takmičari osnovnih i srednjih škola iz cijele BiH te predstavnici iz Njemačke sa svoja 3 projekta predstavili su projekte iz kategorija: Energija, Informatika i inžinjering, Kratki film i Okoliš.

U kategoriji Okoliš najbolja je bila učenica trećeg razreda Richmond Park koledža u Bihaću, Iman Hodžić, koja je, osim zlatne medalje, osvojila punu stipendiju Burch Univerziteta te plasman na Genius Olimpijadu u New Yorku.

Image

Inače, Iman je mlada djevojka iz Cazina, tema projekta bio je krajiški kesten, a ovo je njen način da da svoj doprinos zaštiti i promociji spomenutog značajnog krajiškog brenda. Podsjećamo, ugroženost kestenovih šuma u Unsko-sanskom kantonu je posljednjih godina porasla, najviše zbog pojave i razmnožavanja ose šiškarice, a prinosi kestena rapidno su smanjeni.

„Projekat se bazirao na tematici kestena kao prirodnog resursa Bosanske krajine te preventivnoj zaštiti istog. Vodeći se idejom da rješavanje globalnih problema počinje lokalnim nivoom, odlučila sam se za ovu aktuelnu temu kojom sam mladima htjela skrenuti pažnju na kesten kao na nešto što ostaje nama u nasljedstvo i što trebamo čuvati te njegovati sve tradicije koje dolaze s njim“, istakla je Iman u razgovoru za Cazin.NET.

Image

Kvalitet projekta je prepoznao i sam žiri koji ga je ocijenio sa maksimalnim brojem bodova (500/500) čineći ga prvim projektom u historiji BOSEP-a koji je ostavio takav uspjeh.

Također, ovaj plasman omogućio je Iman učešće na prestižnoj GENIUS olimpijadi u New Yorku koja će se održati u junu ove godine gdje će predstavljati boje Bosne i Hercegovine, sigurni smo, u najboljem svjetlu. Radi se o renomiranom međunarodnom takmičenju za učenike srednjih škola koje ima za cilj pronalazak rješenja za savremene prirodne probleme. Takmičenje se svake godine održava u New Yorku, a organizuje ga Terra Science and Education. Koncept Bosepo olimpijade bazira se na principu naučnih olimpijada u svijetu, a pored naučnog, ima i društveni cilj, a to je osvijestiti mlade ljude iz cijele BiH da pronađu što bolje mogućnosti za budućnost koja se može ostvariti i u našoj zemlji.

Image