Zvizdić: Zlatni ljiljani najzaslužniji što je pobijeđen povampireni fašizam

U Zenici je sinoć održana svečana akademija povodom obilježavanja 9. maja, Dana Zlatnih ljiljana BiH.

Svečanosti u Areni prisustvovale su brojne delegacije i predstavnici svih nivoa vlasti, između ostalih, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer ZDK Miralem Galijašević, ministar za pitanja boraca FBiH Salko Bukvarević,  

- Nemam napisan govor jer na ovakvim akademijama treba govoriti iz srca. Ne postoji časniji skup i važnije mjesto gdje se može biti osim ovog ovdje danas među vama, najhrabrijim sinovima BiH - kazao je Zvizdić.

On je istakao da Dan borbe protiv fašizma, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana nose više različitih simbola i poruka itekako važnih za Bosnu i Hercegovinu.

- Prva je Dan pobjede nad fašizmom. Vi ste bili najzaslužniji uzori koji ste pobijedili povampirene fašističke ideologije koje su se javile na ovome tlu. Naivno smo vjerovali da je 1945. godine trajno pobijeđen fašizam i da se više nikada neće ponoviti masovni logori, genocid i zločini ali nažalost baš mi u BiH, a posebno bošnjački narod je tome svjedočio i zato je važan ovaj dan i vaša uloga koju ste imali jer ste iznijeli oslobodilačku borbu na najčasniji način. Ne sporimo bilo kojem narodu zasluge, ali Bošnjaci su narod u kojem nikada u historiji nije bio formiran fašistički pokret i u kojem nije bilo ništa što nije vezano s moralom i etikom i bilo šta što je vodilo fašizmu i zbog toga smo jedinstveni i izuzetno ponosni - rekao je Zvizdić.

Premijer ZDK Miralem Galijašević je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje na 20. tradicionalnom godišnjem okupljanju dobitnika najviših ratnih priznanja.

- Ovo je prilika da se sa dubokim poštovanjem prisjetimo svih patriota, posebno onih koji su za nas koji smo preživjeli rat dali svoje živote. Naša dužnost je da porodice koje su ostale iza njih zbrinemo na najbolji mogući način - poručio je Galijašević.

Ministar za pitanja boraca FBiH Salko Bukvarević čestitao je Dan Zlatnih ljiljana, koji je ujedno i Dan pobjede nad fašizmom, te Dan Evrope.

- Želimo da se časno prisjetimo svih naših heroja i da ih sačuvamo od zaborava, želimo dati svoj doprinos očuvanju istine o odbrani BiH, tu istinu prenijeti na mlađe naraštaje uz poruku da se nikada i nikome više ne dogodi rat, genocid i stradanja nevinih građana - naveo je on.

Kako je kazao, u BiH nema mjesta za nove podjele i oblike fašizma, a ova zemlja podjednako pripada svakom građaninu na njenoj teritoriji, zbog čega nije moguća bilo kakva podjela.

Ministar se osvrnuo i na nedavno hapšenje generala Atifa Dudakovića.

- Iskazujemo punu podršku našim herojima, generalima, komandantima i borcima koji su predmetom nadležnih sudskih organa. To su ljudi koji poštuju institucije BiH i nema nikakve potrebe za nekim spektakularnim hapšenjima, izjednačavanje žrtve i agresora nećemo dozvoliti i snage koja su vršile i pokušavaju i na ovaj način vršiti agresiju na BiH, neće uspjeti u tome - rekao je Bukvarević.