Zločinac Ratko Mladić želi u bolnicu, ljekari zaključili da se dobro oporavlja

h
Prvostepenom presudom Haškog tribunala Mladić je 2017. godine proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata....

Odbrana zločinca Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) nepravosnažno osuđenog za genocid i druge zločine, insistira da se on prebaci u bolnicu van Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija (UN) u Hagu, kako bi dobio adekvatan medicinski tretman zbog stalnog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja, dok registrar Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) u odgovoru na raniji zahtjev navodi da je zadovoljan medicinskom njegom, koju smatra adekvatnom i da brzo odgovara na Mladićeve zdravstvene potrebe. 

 

Član Mladićeve Odbrane, advokat Branko Lukić je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kazao da ne zna da li je njegov branjenik prebačen u bolnicu, ali da je “općepoznato da se on nalazi u katastrofalnom stanju”.

 

Lukić je pojasnio da doktori iz Srbije sumnjaju na unutrašnje krvarenje, te da ljekari u Haagu “jednostavno ne reaguju”.

 

- Ne dobijamo čak ni izvještaje koje treba da dobijamo redovno, tako da nemamo pravi uvid, samo vidimo da nešto nije u redu, a iz dokumentacije, koja je već sad stara, vidi se da je stanje katastrofalno i smatramo da se svaki dan pogoršava. Zato smo i tražili da se liječi van Pritvorske jedinice pošto je očito da tamo ne dobija adekvatnu zdravstvenu zaštitu - naglasio je on.

 

U svom podnesku Odbrana traži, objasnio je Lukić, da se reaguje na bilo kakav način, prvo da ga premjeste u bolnicu, te da je očito “da u Pritvorskoj jedinici nemaju ni znanja ni volje da ga liječe na pravi način”.

 

Član Mladićeve Odbrane, advokat Miodrag Stojanović je za BIRN BiH rekao da se Mladić trenutno nalazi u stacionaru u Pritvorskoj jedinici, gdje ima medicinski tretman.