Zloslutni znakovi prije napada u Beču

Polizei
Savjetnik, koji radi za neprofitnu organizaciju Derad, prijavio je mladićev razvoj pravosudnim tijelima.

 

Muškarac koji je ove sedmice u Beču ubio četvero ljudi i ozlijedio više od 20, izrazio je ekstremna religijska uvjerenja uoči napada, prema riječima njegovog savjetnika za deradikalizaciju, prenosi Hina.

Savjetnik, koji radi za neprofitnu organizaciju Derad, prijavio je mladićev razvoj pravosudnim tijelima, rekao je agenciji dpa Moussa al-Hassan, suosnivač Derada.

Međutim, savjetnik nije vidio znakove da mladić planira krvavi napad, rekao je Diaw, naglasivši da ne treba kriviti pravosudne službenike.

Napadač, Kujtim Fejzulai, služio je zatvorsku kaznu za pokušaj pridruživanja ekstremistima u Islamskoj državi u Siriji, no pušten je početkom decembra pod uslovom da mora sarađivati s policijom i Deradom za uslovno puštanje iz zatvora.

U ponedjeljak, policija je ustrijelila Fejzulaija, devet minuta nakon što je krenuo u svoj ubilački napad.

Napadač nije deradikaliziran

Austrijski kancelar Sebastian Kurz kritizirao je Fejzulaijevo rano puštanje kao pogrešku, a ministar unutrašnjih poslova, Karl Nehammer, rekao je da je Fejzulai prevario Derad tvrdeći  da više nije radikalan.

Diaw je odbacio tu pretpostavku: "Nije bilo obmane jer naš kolega ni u jednom trenutku nije zaključio da je čovjek deradikaliziran."

Naprotiv, Fejzulaijev savjetnik je primijetio da njegov klijent razvija sumnje u vlastitu predanost vjeri, a to je još ekstremnije od optuživanja drugih zbog manjka vjere", rekao je Diaw.

"Sumnja u sebe često vodi do očaja", rekao je objasnivši da se neki koji se ovako osjećaju okrenu molitvama, nasilnim radnjama ili mislima o vlastitoj smrti.

Ministar je rekao u srijedu da su napravljene obavještajne greške jer je Slovačka u julu dojavila Austriji da je tamo Fejzulai pokušao kupiti municiju.