Zmija u očaju ušla u bazen da se riješi parazita koji su je živu proždirali

Životinja je bila u vrlo teškom stanju i nije se sama mogla odbraniti

Organizacija za lov i zaštitu zmija spasila je golemog pitona iz bazena gdje je završio u očajničkom pokušaju da se riješi velikog broja krpelja koji su ga cijelog prekrili. Na Facebook stranici "Gold Coast and Brisbane Snake Catcher" objavili su fotografije i video zmije ''načičkane'' krpeljima.

Zmiju koja pripada vrsti dijamantni piton su pronašli kako pluta u bazenu u australskom gradu Gould Koustu te je hitno prevezena u veterinarsku kliniku, gdje su na njoj pronašli čak 511 krpelja, prenosi BBC.  

Toni Heris (Tony Harris), koji je ulovio zmiju, za BBC je rekao kako pretpostavlja da je piton ušao u bazen da bi pokušao utopiti nametnike.

- Bilo je očito da mu je jako neugodno. Cijela glava mu je bila otečena i prekrivena parazitima koji su se hranili na njemu. Uklanjanje krpelja bilo je kao da u rukama imate vrećicu klikera koji se miču - rekao je.

Dodao je da u 26 godina svoje karijere nikad nije vidio ovakav slučaj.  

Profesor Brajan Fraj (Bryan Fry) s Univerziteta u Kvinslendu objasnio je da nije rijetkost da zmije u divljini imaju na sebi mali broj parazita, no da je ovako velika količina krpelja dokaz da je zmija i ranije bila bolesna.

- Životinja je bila u vrlo teškom stanju i nije se sama mogla odbraniti. Sumnjam da bi preživjela da je nismo pronašli i spasili - zaključio je.