Prihvaćen prijedlog Tužilaštva: Zolak ne smije komunicirati sa Novalićem

Zolak
Sud BiH prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH da se Aleksandru Zolaku, direktoru Agencije za lijekove BiH, koji je osumnjičen u aferi "Respiratori" za zloupotrebu službenog položaja, odrede mjere zabrane.

 

Kako saznajemo, prihvaćen je prijedlog koji se odnosi na zabranu sastajanja s određenim osobama, odnosno suosumnjičenima i svjedocima - zaposlenima u Agenciji za lijekove koji su radili na izdavanju dozvola Srebrenoj malini.

To znači da Zolak ne može komunicirati ni s premijerom FBiH Fadilom Novalićem.

Tužilaštvo je tražilo da se ove mjere odrede na period od mjesec, što bi trebalo biti dovoljno da se saslušaju svi svjedoci. Sud je to i prihvatio.

Osim Zolaka, ranije su u ovoj aferi osumnjičeni Novalić, Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), i Fikret Hodžić, vlasnik Srebrene maline, za nabavku 100 respiratora iz Kine u BiH, koji su plaćeni 10,5 miliona KM.

Tužilaštvo u prijedlogu tvrdi da postoji osnovana sumnja da je Zolak, kao direktor Agencije, iskoristio i prekoračio ovlasti te donio rješenje kojim se dozvoljava upis Srebrene maline u registar veleprometnika medicinskom opremom kao i izdavanje dozvole za uvoz.

Tužioci tvrde da je Novalić zvao Zolaka da ubrza cijeli postupak, a odbrana je to demantovala.