Zoran Galić o ulasku državljana BiH u državu s ličnom kartom

Hali

Zoran Galić o ulasku državljana BiH u državu s ličnom kartom preko granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 

Kako je naveo, "plasirane su netačne informacije sa više strana i od strane ministra Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine što se tiče režima ulaska određenog bh. državljana u BiH preko granice između Hrvatske i BiH, a koje impliciraju navodno nezakonito postupanje dijela policajaca Granične policije".

- Prema tim informacijama navodno sprečavaju pojedinim državljanima Bosne i Hercegovine da ostvare ulazak u svoju zemlju ili im neosnovano naplaćuju prekršajne naloge po osnovu neposjedovanja važeće putne isprave, u cilju, prije svega, objektivnog informiranja javnosti dužni smo ukazati da je Vijeće ministara BiH na svojim sjednicama održanim 15., 17. i 24. marta donijelo je Odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu u cilju radikalnog smanjivanja broja stranaca koji mogu ući u Bosnu i Hercegovinu kao jednu od epidemioloških mjera koja je uspostavljena radi prevencije i borbe protiv širenja pandemije COVID-a 19 - podsjetio je Galić.

Galić: Ne postoje pritužbe građanaFOTO: ARHIV

Ovom je Odlukom u čijem je donošenju naravno participirao i ministar Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine propisano da: "Stranac može ući u Bosnu i Hercegovinu isključivo sa važećim pasošem".

- Ovakvom odlukom privremeno je suspendirana ranije važeća odluka Vijeća ministara prema kojoj su svi državljani zemalja članica EU mogli ulaziti u Bosnu i Hercegovinu uz prezentiranje lične karte izdate u svojim zemljama.

Imajući u vidu činjenicu da se u proteklom periodu na graničnim prijelazima između Bosne i Hercegovine i Hrvatske pojavio i određen broj bh. državljana koji posjeduju i državljanstvo Hrvatske i koji prilikom svojih putovanja koriste dokumente Hrvatske kao i da ti državljani s dvojnim državljanstvom nisu bili upoznati s prethodno donesenim Odlukama Vijeća ministara BiH kojima je zabranjen ulazak strancima osim propisanih izuzetaka i nakon obavještenja od strane policijskih službenika Granične policije BiH o zabrani ulaska, dvojni državljani u cilju ulaska u svoju zemlju prezentiraju osobnu iskaznicu Bosne i Hercegovine - naveo je Galić.

 

Prava državljana

Ističe da je nakon toga u svim tim slučajevima državljanima Bosne i Hercegovine je omogućen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, dakle netočno je da je državljanima Bosne i Hercegovine koji su posjedovali važeći identifikacijski dokument Bosne i Hercegovine zapriječen ulazak u zemlju.

Galić dalje navodi da takvi slučajevi niti su evidentirani niti postoje pritužbe građana koji bi takvim eventualno nepropisnim postupanjem policijskih službenika Granične policije BiH bili uskraćeni u svom pravu da uđu odnosno borave na teritoriji vlastite države. 

- Tim više začude ministrove javno iznesene tvrdnje o navodnom „onemogućavanju povratka odnosno ulaska u Bosnu i Hercegovinu“, provedeno od strane Granične policije BiH. Ukoliko ministar ili bilo tko drugi posjeduje vjerodostojne podatke kojima se potvrđuju ovi ničim potkrijepljeni navodi molimo da se isti proslijede Graničnoj policiji BiH, kako bismo mogli poduzeti mjere prema onim policijskim službenicima koji bi se ovakvim postupkom ogriješili o prava naših državljana - naveo je Galić.

Validan dokument

Nastavno na tvrdnje da su državljani Bosne i Hercegovine koji se prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu iz Hrvatske mogu neometano koristiti dokumente Bosne i Hercegovine, Galić podsjeća ministra pravde Bosne i Hercegovine da je obveza državljana BiH da prilikom prelaska granice imaju validan dokument.