Žrtve mina iz BiH osvajaju planine

Svi žrtve mina. Nekad na različitim zaraćenim stranama, danas sa istim ciljem.

Šest žrtava mina iz Bosne i Hercegovine osvojili su Triglav, koji je sa 2.864 metra nadmorske visine, najviši vrh Slovenije. Amputirci različitih nacionalnosti, postali su planinari snagom volje, kako bi skrenuli pažnju javnosti na to da je BiH i 24 godine nakon rata kontaminirana minama. Cilj je svakako bilo i pokazati da žrtve mina društvo treba podržati, ali i da one društvu mogu - mnogo dati.

Za devet sati prešli su visinsku razliku od 2.000 metara. Teški su bili koraci, a boljela je kažu, ona zdrava noga.

Jer na njoj je teret, objašnjava bivši deminer i amputirac Željko Volaš. Proteza je izdržala kod svih kolega, vrh Triglava je osvojen.

"Bilo je nas kolega koji smo do samog vrha došli sa protezama. Velika čast popeti se na sam vrh, jer uspon je, ide se po stijenama, liticama. Kolege koje su penjale znaju da je izazov popeti se i za one koji imaju ekstremitete, kamoli za nas koji nemamo ruku, ili nogu", kazao je Željko Volaš, predsjednik UDAS-a.

A uz Željka iz Banjaluke, vrh Triglava su osvojili i Mirko Zečević iz Brčkog, Rihard Skopljak iz Bihaća, Dragan Janjić iz Trebinja, Ivo Marković i Mirko Geljić iz Brčkog.
 

"Vrh Triglava izrazito težak. U odnosu na naše BH planine, rekli su nam da je srednje zahtjevna, ali je bilo izuzetno zahtjevno. Zbilja nismo imali nikakvih problema jedni s drugima, žrtve smo mina, imamo zajednički probem, da skrenemo pažnju na minirana područja, da se BIH do 2025. očisti od mina. Da se skrene pažnja na nas žrtve mina koje imamo svoje potrebe, primanja, ortopedska pomagala i slično", kazao je Rihard Skopljak, žrtva mina iz Bihaća.

Tužna statistika koju bilježe u UDAS-u kaže da se u Bosni i Hercegovini od početka rata dogodilo 8.358 minskih nesreća u kojima je poginulo 14% djece i 7% žena. Nakon rata bilo je 1.758 minskih nesreća u kojima je život izgubilo 615 osoba. Tokom humanitarnog razminiranja poginula su 74 pirotehničara.

Zato je cilj amputiraca planinara jasan.

"Očistimo zemlju od mina. Obratimo veću pažnju na žrtve od mina. Da svi nivoi vlasti više učine, pruže podršku žrtvama mina kako bi se što prije oporavili i bili aktivni članovi svojih zajednica", poručio je Volaš.

Preživjeli od mina, često žive na margini društva, na ivici siromaštva.

Kako bi se na njih skrenula pažnja, u Organizaciji amputiraca UDAS, nakon Triglava, priželjkuju mnogo veći vrh. Onaj afrički - Kilimandžaro.

Izvor: