POHOD SJEĆANJA NA KLJUČANE: Žrtve ratnih zločina počinjenih 1992.godine (VIDEO)

- Građani Ključa, bivši logoraši, članovi udruženja „EkoSPORT“ te mladi, treću su godinu zaredom Pohodom u znak sjećanja na žrtve rata u općini Ključ, podsjetili na stradanja nesrpskog stanovništva od maja do septembra 1992. godine.

KLJUČ, 1. jula - Treći pohod žrtvama rata općine Ključ podsjećanje je na zločine počinjene na prostoru ove općine od strane srpskog agresora od maja do septembra 1992. godine. Učesnici su u prethodna tri dana obilaskom stratišta, ali i spomen mezarja podsjetili na stradanja, na Biljane, Velagiće, Prhovo...

Te 1992. godine ubijeno je 612 Bošnjaka. 563 tijela su pronađena u masovnim grobnicama. 1200 Ključana prošlo je kroz logore Manjača i Kamenica. Preživjeli i danas pričaju svoju priču, bore se s emocijama, ali ne zaboravljaju.

Najveći cilj jeste da se ne zaboravi, da ostane zapisano u vremenu i da svjedoči budućim generacijama. Ovog jula sjećanje na zločine počinje u Ključu. Biljani, Velagići, Prhovo i u njima kolone podsjećanja i šutnje. Jer, zbog šutnje se i dolazi.