Žrtve traže usvajanje zakona o negiranju genocida

Istina o bilo kojem zločinu, bez obzira ko ga je počinio i ko su žrtve, te njeno prihvatanje na svim stranama, jedan je od preduslova za ostvarivanje i očuvanje stabilnosti, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu, jedna je od poruka upućenih sa četvrte Međunarodne konferencije “Stop negiranju genocida i holokausta” koja se održava u Sarajevu.

Danas će biti održano nekoliko panel diskusija, među kojima je i ona posvećena ulozi medija u izvještavanju o genocidu i holokaustu, javlja BHRT.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović rekao je da je juče, prvog dana skupa, data puna podrška žrtvama genocida u BiH i upućena inicijativa prema Parlamentu BiH kako bi bile pokrenute aktivnosti koje bi vodile usvajanju Zakona o negiranju genocida.


Učesnici konferencije pružili su podršku žrtvama holokausta, kazao je on, dodajući kako smatra da imaju zajedničke ciljeve: borbu protiv negacije genocida, s jedne strane, i s druge antisemitizam, itekako prisutan u Evropi, koji pokušava ono što se desilo Jevrejima u Drugom svjetskom ratu negirati i predstaviti kao mit.