Zukorlić uzvraća udarac Rijasetu: Prijeti li Islamskoj zajednici u BiH raskol?

Prijeti li Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini raskol nakon burne sjednice Sabora IZBiH održane 28. decembra 2019. godine i posljednjih glasova sa Sandžaka, to više niko da sigurnošću ne može reći. Piše: Faruk Vele Potresi u IZBiH koji su započeli još nakon najave kandidature bivšeg muftije sandžačkog i aktuelnog zastupnika Skupštine Srbije Muamera Zukorlića, a potom i suverene pobjede reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića, očito se nastavljaju.
Image

"Sve ovo pokazuje da su kandže KOS-a, kojim sada upravlja politički vrh SDA, duboko zarivene u tkivo najviših organa Islamske zajednice, te da im je reisul-ulema Kavazović prepustio potpunu prevlast. Ono što ova grupa nije predvidjela jeste da su sandžački predstavnici u Saboru Islamske zajednice potpuno svjesni ove zavjere, te da uprkos svim uvredama i potvorama neće povlačiti poteze koji će nauditi jedinstvu Islamske zajednice, ali će pojačati svoje aktivnosti u cilju raskrinkavanja ove zavjereničke grupe radi odbrane jedinstva Islamske zajednice i države Bosne!", kaže se u neuobičajeno oštroj analizi jednog člana Sabora IZBiH.

Tvrde i da ne bi čudilo da sve ovo bude priprema za organiziranje srpske „islamske zajednice“ na području entiteta RS po modelu paravjerske tvorevine pod imenom „Islamska zajednica Srbije“!

Muratović smatra da kruna namjere "tjeranja sandžačkih predstavnika iz Sabora Islamske zajednice" jesu uvrede i potvore izrečene od strane prethodnog zamjenika reisul-uleme, kome je to bio posljednji dan mandata, i sabornika Mustafe Bećirovića, inače, kao tvrdi Muratović, propalog biznismena na polju izdavačke djelatnosti.

Ima tu svega od optužbi da za saradnju sa Fikretom Abdićem do tvrdnji o Bećirevićevoj navodnoj neuračunljivosti, jer je "imao moždani udar, čije ga posljedice oslobađaju odgovornosti izjava i ponašanja".

"Husein Smajić je jedan od onih zatvorenika iz 80-tih koji su u zatvoru prešli na stranu dželata i ostali njihovi saradnici do dana današnjeg, a poznat je i po tome što je sa pozicije muftije sarajevskog ojadio zakupce vakufskih lokala pohlepnim reketiranjem. Ova dvojica su pažljivo birani i dobro pripremljeni za takve izjave na Saboru jer se računalo na to da ponosni sandžački sabornici neće i ne mogu uzvratiti ovakvim moralnim i mentalnim invalidima. U istom svjetlu treba posmatrati i izbor novog zamjenika reisu-l-uleme, Enesa Ljevakovića, također pripadnika grupe Fikreta Muslimovića, koji će imati ključni zadatak da postojeće mešihate, a posebno sandžački, otjera iz jedinstvene Islamske zajednice gdje bi za nagradu bio biran za reisu-l-ulemu u narednom mandatu", kaže se, uz ostalo, u analizi.  
Ko hoće raskol?

Sabornik Bećirović kazao nam je da je na ovaj i druge načine oblaćena kompletna struktura IZBiH, reisul-ulema, muftije...

"Objavljene su potpune neboluze da sam ja imao moždani udar, da sam bio kod Fikreta Abdića. Strašan je kapacitet laži i iskrivljavanja istine. To je suština. Ne stoje ocjene o raskolu! Sabor je u ovoj godini imao četiri sjednice. Sve su efikasne. Nema govora o rascjepu. Postoje različita mišljenja. Ovo je, međutim, njihov pokušaj (djela IZ na Sandžaku da, s jedne strane, zagovaraju jedinstvo Zajednice, a u faktičkom stanju, oni su odvojeni i rade šta hoće. Prema meni su ogorčeni jer sam ja i na ranijoj sjednici Sabora tražio da ulema na Sandžaku napravi tamo jedinstvo i da IZ u Sarajevu uvaži i ostatak Bošnjaka, muslimana koji ne pripadaju Mešihatu. Znate da dole postoji podjela u Islamskoj zajednici, koju neko peramentno održava", kazao nam je Bećirović.

Iz Islamske zajednice u BiH zasad se nisu oglašavali o ovom slučaju. Proteklih dana portal Radiosarajevo.ba je pokušavao je u više navrata dobiti komentar iz Rijaseta, no odgovor nismo dobili. Na pozive za komentar nije se odazvao ni predsjednik Sabora IZBiH Safet Softić, ali zasada ni Zukorlić, koji nije odgovarao na naše poruke. Bez komentara su ostali i ef. Ljevaković, kao i ef. Smajić.

Izvori bliski IZBiH potvrdili su za Radiosarajevo.ba "određena dešavanja" na Saboru IZBiH, ali naglašavaju kako je to daleko od bilo kakvog raskola, te da su odnosi u IZBiH stabilni.