Žuljević: Bilo bi interesantno čuti stav DF-a i gospodina Komšića o izjavi SDA da odgovorne funkcije trebaju obnašati samo "legitimni predstavnici konstitutivnih naroda"

Aner Žuljević, delegat u Domu naroda, oglasio se danas povodom izjave Senada Bratića, delegata SDA u Narodnoj skupštini RS:

"Izgleda da je Bratićev povratak na poziciju potpredsjednika Narodne skupštine entiteta RS dogovoren. Iz Bratićeve izjave je jasno i koja je cijena, odnosno ustupak koji se SDA spremna napraviti za ovu fotelju. Bratić je "potrebu" svog povratka u fotelju objasnio stavom da bi "biranje predstavnika jednog naroda od drugog bilo loša poruka" i da odgovorne funkcije trebaju obnašati oni koji imaju "legitimitet i legalitet da predstavljaju jedan konstitutivni narod".

Ovakav stav je zapravo potvrda potpunog SDA-ovog usaglašavanja stavova sa HDZ-om i pristajanja uz rasistički koncept koji kroz izborni zakon BiH želi nametnuti HDZ BiH. Iz Bratićeve izjave je jasno da SDA i HDZ očito dijele istu viziju izbornog principa i koncepta podjele države na etničke izborne jedinice u kojim bi birali etnički "čiste", "legitimne" predstavnike. Jedini problem SDA-u je očito kako svoju izopačenu antidržavnu viziju, jednaku HDZ-ovoj, predstaviti javnosti, pa i za te potrebe licemjerno izlažu povratničke kadrove poput Bratića.

Žuljević je još dodao: "Bilo bi interesantno čuti stav Predsjednika DF-a i člana Predsjedništva BiH slaže li se i on sa Bratićevim stavovima da "jedan narod ne treba birati drugom", jer su ipak došli iz usta DF-ovog najbližeg koalicijskog partnera? S obzirom da prema Bratiću i SDA-u Komšić nema legitimitet, a vidljivo je da žele ukinuti i legalitet njegovog izbora u Predsjedništvo BiH, dobro bi bilo da se kod ovako važnih stvari za državu obje strane iz ovog koalicijskog braka izjasne da li su ovo njihovi zajednički principi koji ih drže na okupu?

(SDP BiH)

Izvor: