Aner Žuljević: SDA je predala državu SNSD-u i HDZ-u

Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda Ostalih, za N1 je komentarisao izbor rukovodstva Doma i šefova klubova. Posebno se osvrnuo na neizbor dopredsjedavajućeg Doma iz reda srpskog naroda i šefa Kluba Srba.

Žuljević je podsjetio da je Doma naroda usvojio budžet za 2019. godinu koji je nešto ranije usvojio i Predstavnički Dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

"Desila se finansijska deblokada koja se desila zbog neodgovorne politike i neodgovornog ponašanja međunarodne zajednice koja je svojim odlukama o nelegitimnosti starog saziva Doma naroda izazvala neizvjesnu finansijsku situaciju. Socijaldemokratska partija se ne slaže s budžetom, ali smo ga podržali kako bi se finansijska blokada okončala. Očekujemo od izvršne vlasti da kroz rebalans budžeta pokaže kakve će politike imati", rekao je.

Na pitanje kada će biti formiran u potpunosti Klub Srba, Žuljević za N1 je odgovorio:

"Danas se potvrdio scenario koji smo nagovještavali, a to je kontinuitet da Stranka demokratske akcije bira kadrove Hrvatske demokratske zajednice i Saveza nezavisnih socijaldemorkata. Delegati Stranke demokratske akcije i Saveza nezavisnih socijaldemokrata su onemogućili izbor predsjednika Kluba Srba. Izbor kandidata za potpredsjednika Doma naroda su onemogućili u saradnji Stranka demokratske akcije i Savez nezavisnih socijaldemokrata. Dakle, Stranka demokratske akcije podržava Savez nezavisnih socijaldemokrata tamo gdje može, a tamo gdje ne može ostavlja prazno mjesto. Raščistili smo spin kako se Savez nezavisnih socijaldemokrata uvlači preko Socijaldemokratske partije. Sada vidimo koaliciju Stranka demokratske akcije - Hrvatska demokratska zajednica - Hrvatska demokratska zajednica".

Zatim je govorio o neizboru Žarka Vujovića iz Socijaldemokratske partije za dopredsjedavajućeg Doma naroda iz reda srpskog naroda.

"Delegati Bosanskohercegovačkog bloka su podržali Vujovića. Tu se osvjedočila bliska saradnja Stranke demokratske akcije i Saveza nezavisnih socijaldemokrata, a koja će biti definisana kroz imenovanje kadrova Saveza nezavisnih socijaldemokrata u izvršnoj vlasti Federacije. Mi ih pozivamo da to obustave i da se tako ne ponašaju. To smo imali i kada je izabran Drago Puzigaća (dopredsjedavajući Doma naroda u prošlom sazivu) čime je blokiran Zakon o izbornim jedinicama. Ponašanje Stranke demokratske akcije nema veze sa patriotizmom i državom", smatra on. 

Upitan da li se Stranka demokratske akcije revanšira Socijaldemokratskoj partiji ne podržavajući Vujovića za dopredsjedavajućeg, rekao je:

"Sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije je održana u subotu (9. februara). U petak je objavljeno da je Dom naroda popunjen. Do tada je Stranka demokratska akcija u skupštinama birala kandidate Hrvatske demokratske zajednice i Saveza nezavisnih socijaldemorkata. Imali smo licemjerstvo Stranke demokratske akcije koje se pokazalo i u Domu naroda".

U razgovoru za N1 se Žuljević dotakao i o tome da će Savez nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatska demokratska zajednica imati po četiri delegata u Domu naroda. 

"Stranka demokratska akcija je u proteklom periodu omogućila da imaju po četiri delegata - svojim neodgovornim ponašanjem. Stranka demokratske akcije je predala državu Savezu nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatskoj demokratskoj zajednici. To je pokazalo zašto je Socijaldemokratska partija odbila koaliciju", naglasio je. 

Upozorio je da će te stranke imati mehanizme blokade.

"Morate znati da je vitalni nacionalni interes u Domu naroda prezentovan kao jak mehanizam. Znate da smo imali dupli vitalni nacionalni interes kada je rukovodstvo Doma naroda Federacije u kojem su bili Hrvatska demokratska azjednica i Savez nezavisnih socijaldemokrata zaustavilo Zakon o izbornim jedincama. Govorimo o političkom iskustvu kroz saradnju Hrvatske demokratske zajednice i Saveza nezavisnih socijaldemokrata. One koje je Stranka demokratske akcije etiketirala kao neprijateljima su dobili apsolutnu vlast", istakoa je Žuljević za N1.

Tema razgovora je bio i rad Centralne izborne komisije.

"Ja o Centralnoj izbornoj komisiji imam isto mišljenje kao i proteklih mjeseci. Neodogovrno su se ponašali kada je bila u pitanju prirpema i implementacija izbora. Mi ćemo u Socijaldemokratskoj partiji učiniti sve da Zakon o izbornim jedincama vratimo u Parlament kako ne bismo bili u krizi kao u protekla tri mjeseca. Treba nam i ozibljna reforma izbornog zakonodavstva u smislu tehničke priče".

Govorio je i o mogućnosti da mjesto potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine pripadne Savezu nezavisnih socijaldemokrata.

"Stranka nezavisnih socijaldemorkata je straka koja smatra da i za svemirski program treba imati svoje mjesto. To je stranka koja je u svojem habitusu vrlo neodgovorna kada je u pitanju država. Savez nezavisnih socijaldemorkata u svakom momentu osproava državu i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Ne radi se o nekome ko se promijenio. Socijaldemokratska partija će učiniti sve da na mjesto potpredsjednika bude izabran neko ko će raditi u interesu države. Ako u tome ne uspijemo, pokazat će se da Stranka demokratske akcije drži ključ ambicija Saveza nezvisnih socijaldemokrata", naveo je.

U završnici gostovanja u Danu uživo N1 televizije, komentarisao je incident na posljednjoj sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije koji je izazvao Damir Nikšić, zastupnik ove političke stranke u Skupštini Kantona Sarajevo. Odgovorio je na pitanje da li smatra da Nikšić zbog toga treba biti isključen iz stranke.

"Mediji posljednjih dana nas pojedinačno ispituju da li treba biti izbačen. Organi će pripremiti informaciju o incidentu. Nisam vidio i čuo šta se dešavalo jer sam sjedio u prvom redu tokom sjednice. Mislim da se radi o neodgovornom verbalnom izričaju. Riječ je o osobi koja je konceptualni umjetnik i koja smatra da treba da svoje javne istupe tematizira na sebi svojstven način. To je neodogovorno za osobu koja ualzi u poslaničke klupe. Osoba koja je to rekla, nije joj mjesto u Socijaldemokratskoj partiji. Postoji komisija koja će to analizirati i nakon toga ću se izjasniti. Takvo ponašanje je neprihvatljivo ne samo u poltičkoj partiji, nego i u društvu", poručio je Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda Ostalih.