Žuljević: Zdravstveno osiguranje moraju imati svi

Aner Žuljević, delegat Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH u Mostaru je održao press-konferenciju, na kojoj je, između ostalog, govoreno o Zakonu o zdravstvenom osiguranju, ali i o prijedlogu Zakona o igrama na sreću, prilikom čega je predstavio rješenja SDP-a, koja bi poboljšala ovaj zakon.

„Presudom Ustavnog suda FBiH utvrđeno je da član 87. Zakona o zdravstvenom osiguranju nije u skladu sa Ustavom. Navedenom presudom iskazuje se stav da uslovljavanje realizacije prava na zdravstvenu zaštitu isplatom dospjelih novčanih potraživanja iz obligacionog odnosa, što u suštini predstavlja doprinos za zdravstvenu zaštitu, korištenjem povlaštenog položaja, koji ima kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja u ovoj obligaciji, ne samo da je ugroženo pravo na zdravstvenu zaštitu, već i pravo na jednakost stranaka pred Zakonom.

 

Iz tog razloga smo i predložili izmjene ovog Zakona, koje, u potpunosti, ispunjavaju navedenu presudu, gdje niti jedan radnik više neće moći ostati bez zdravstvene zaštite, ukoliko poslodavac nije uplatio doprinos. Obligacioni odnos države i poslodavca ne može biti kontrolisan ucjenama preko leđa radnika. Sve ovo je dio našeg Plana 10 za naredni četverogodišnji mandat, u kojem planiramo izmjene niza zakona, kao i donošenja novih zakona, među kojim je i Zakon o minimalnoj plati s ciljem stvaranja pravednijeg društva.

 

Veće plate za sve radnike, naročito za stotine hiljada onih koji sada primaju minimalne plate ili nešto malo iznad minimalne, te poslodavci rasterećeni visokih nameta ostaje naš cilj. Također, osnovni paket zdravstvenih usluga mora biti besplatan i dostupan svima u svim dijelovima BiH. Provođenje ovih mjera podrazumijeva i otvaranje novih radnih mjesta, koja otvaraju poslodavci, a ne fiktivnih radnih mjesta, koja plaća budžet i koja traju dok stiže novac iz budžeta“, naveo je Žuljević, koji je komentarisao i prijedlog Zakona o igrama na sreću, koji SDA planira da uputi u parlamentarnu proceduru.

 

„Pitanje igara na sreću i njihovog oporezivanja krenulo je sa SDP-om, kada je prvi i jedini ozbiljan Zakon o igrama na sreću usvojen za vrijeme mandata premijera Nermina Nikšića, uz vrlo intenzivne opstrukcije SDA da se isti ne usvoji. SDA-ov prijedlog znači više kockanja, više oporezivanja građana/igrača i sve više rasturenih porodica i uništene mladosti. Naš prijedlog donosi prihode u jednakom iznosu kao i prijedlog koji dolazi od SDA.

 

Razlika je u tome što mi hoćemo taj novac da naplatimo od vlasnika kladionica, a SDA isključivo od građana. Naš cilj nije samo novac, već manje uplatnih mjesta, manje klađenja i samim tim sretnije društvo sa socijalno senzibiliziranim mehanizmima, kojim ćemo prepoznati kada naši građani prelaze crvenu liniju i od igrača zabavljača postaju kockari, te uništavaju svoje porodice, gube imovinu, pa čak posežu i za radikalnijim mjerama. Naš prijedlog je oporezivanje vlasnika kladionica 20 posto na finansijski rezultat, a nikako građana/igrača, uz uvođenje obavezne registracije igrača matičnim brojem, kao preduslov socijalnog nadzora i sprečavanja maloljetničkog klađenja“ rekao je Žuljević.