Zuzana Čaputova postala prva predsjednica Slovačke

Iako Čaputova gotovo nema političkog iskustva, ipak je pobijedila diplomatu visokog profila Maroša Šefčoviča iz vladajuće partije u drugom krugu glasanja. Ona je izbornu utrku nazvala borbom između dobra i zla.

Izbori su uslijedili nakon ubistva novinara Jana Kučiaka prošle godine, koji je istraživao povezanost političara i organizovanog kriminala. On i njegova zaručnica su ubijeni u februaru 2018. godine.

Čaputova je rekla da je ovo ubistvo jedan od razloga zbog kojih se odlučila da postane predsjednica, a ta uloga je uglavnom ceremonijalna. Nakon prebrojanih gotovo svih glasova, osvojila je 58 posto glasova, dok je Sefcovicu pripalo 42 posto glasova. Karijeru je izgradila kao advokatica.

Nova predsjednica Slovačke ima 45 godina, razvedena je i ima dvoje djece, a također je članica liberalne Progresivne slovačke partije koja nema zastupnika u parlamentu. U zemlji u kojoj su istospolni brakovi i usvajanje djece još uvijek nelegalni, njeni liberalni stavovi promovišu LGBTQ+ prava. Njen protivnik Šefčovič je potpredsjednik Evropske komisije, piše Klix.ba.