Zvaničnik Hamasa Ismail Haniyeh poručuje: Otpor je nacionalno pitanje, a cilj je oslobađanje Palestine

asd
Poručio je da je cijela Gaza branila džamiju Al-Aqsa i naselje Sheikh Jarrah u okupiranom istočnom Al-Qudsu gdje su porodicama prijetile naredbe o deložaciji

Čelnik palestinskog pokreta otpora Hamas Ismail Haniyeh u petak je izjavio da su njegov pokret i druge grupe otpora u Gazi nanijeli teške udarce Izraelu.

"Grupe otpora bile su jedinstvene i žestokim udarcima su pogodile neprijatelja koji će ostaviti teške posljedice na njegovo društvo, njegove sigurnosne i vojne institucije i njegovu budućnost na ovoj blagoslovljenoj zemlji Palestini", kazao je Haniyeh u televizijskom obraćanju.

Poručio je da je cijela Gaza branila džamiju Al-Aqsa i naselje Sheikh Jarrah u okupiranom istočnom Al-Qudsu gdje su porodicama prijetile naredbe o deložaciji.

"Otpor predstavlja nacionalno pitanje čiji cilj je oslobađanje Palestine i palestinskih zatvorenika te povratak palestinskih izbjeglica", dodao je Haniyeh.

Poručio je također da neće biti ustupaka u otporu, i da otpor neće stati ni na tren i, kako je rekao, nastaviće put ka Al-Qudsu.

Izrael i Hamas su uz posredstvo Egipta sinoć dogovorili prekid vatre, čime su okončani višednevni izraelski napadi na Gazu.

Tokom izraelskih napada u Gazi su od 10. maja ubijene najmanje 243 osobe, među kojima je bilo 66 djece i 39 žena, izvijestila je Anadolija.