Zvizdić i Al-Herbish najavili izgradnju brze ceste Sarajevo - Goražde

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i generalni direktor OPEC - Fonda za međunarodni razvoj (OFID) Suleiman Jasir Al-Herbish najavili su nakon zajedničkog sastanka u Sarajevu projekt izgradnje brze ceste Sarajevo - Goražde.

Zvizdić je istakao da bi izgradnja saobraćajnice Sarajevo - Goražde značila novi ekonomski, turistički i svaki drugi razvoj za Goražde, ali i da bi mogla predstavljati dio poveznice Bosne i Hercegovine i Srbije.

"Federacija je već osigurala dio sredstava za tunel koji će se graditi u nekom od narednih mjeseci. Očekujemo pozitivne vijesti kada je riječ o projektu izgradnje čitave saobraćajnice koja bi skratila put 45 minuta. To je vrlo pozitivna vijest za područje Goražda", kazao je Zvizdić.

Napomenuo je da je drugo pitanje o kojem je razgovarao sa Suleimanom Al-Herbishom projekt finansiranja energetske efikasnosti. 

"Mi ćemo dogovoriti model finansiranja i supsidijarno se spustiti na kantone, općine. Poboljašnje energetske efikasnosti predstavlja dodatni način uštede, budući da bi projektom bile obuhvaćene javne institucije", istakao je Zvizdić.

Al-Herbish je istakao kako je Fond za međunarodni razvoj uspostavljen da ponudi pomoć bez ikakve diskriminacije i da danas predstavljaju jednu raznoliku organizaciju. 

"Bosna i Hercegovina je na posebnom mjestu za našu organizaciju. Mi se vraćamo u naše sjedište u Beč, gdje ćemo od ponedjeljka raditi na pripremanju prijedloga za finansiranje projekta izgradnje brze ceste Sarajevo - Goražde", otkrio je Al-Herbish.

Prema njegovim riječima, ostat će otvoreni za prijedloge projekata u saobraćajnom i energetskom sektoru.

"Grantovi su nepovratna sredstva koja mi nudimo. Uz to pružamo i stipendije u oblasti održivog razvoja. Imamo nekih 10 stipendija godišnje. Dosad smo stipendirali studente iz Afrike i Azije. Sve što je potrebno da dobijete stipendiju jeste da budete primljeni na neki od prestižnih univerziteta", istakao je on.