Zvizdić odgovorio Dodiku: Tako je sada i tako će i ostati

Home

Zvizdić odgovorio Dodiku: Tako je sada i tako će i ostati


“Nastavljaju se kontinuirani i bezuspješni napadi na integritet i nadležnosti bh. institucija. Posljednji u nizu jeste protivustavni napad Milorada Dodika na nadležnosti i poziciju Centralne banke BiH”, stoji u saopćenju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, a vezano za izjave predsjednika RS Milorada Dodika o prenosu nadležnsti nad Centralnom bankom BiH.

“Želim podsjetiti gospodina Dodika, ali i sve one koji možda imaju namjeru da učestvuju u takvim protivustavnim aktivnostima, da je u skladu sa članom III Ustava BiH, monetarna politika u isključivoj nadležnosti države BiH, a Centrana banka Bosne i Hercegovine jedino ovlaštena institucija za monetarnu politiku i štampanje novca na cijelim području BiH, što je jasno definisano u članu VII Ustava BiH.

Istovremeno, član 3 Zakona o Centralnoj banci BiH je jasan i govori da je Centralna banka u svojim ovlaštenjima potpuno neovisna od entiteta, te od bilo koje agencije i organa i drugih lica.

Dakle, u jednoj, jedinstvenoj i suverenoj državi kakva je BiH i na jednom ekonomskom prostoru, može postojati samo jedna centralna banka i jedinstvena monetarna politika.

Tako je sada i tako će i ostati i sasvim sigurno nikada se niti nadležnosti u oblasti monetarne politike, s niti bilo koja druga nadležnosti BiH neće spustiti na nivo bosanskohercegovačkih entiteta kao nižih nivoa vlasti.

Osim toga, Centralna banka BiH uspješno ispunjava svoju Zakonom i Ustavom određenu, zadaću, odnosno osigurava monetarnu, a time i finansijsku stabilnost u zemlji, pri čemu je održana konvertibilnost domaće valute koja uživa puno povjerenje građana i privrednih subjekata”, poručio je Zvizdić.

 

(Izvor: Fokus.ba)

Objavio: Ned, 10/09/2017 - 15:51

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top