Zvornički murali i ulične slike sjedinjuju prošlost i sadašnjost

Radom na manjim ili velikim formatima uličnih slika, koje kasnije poklanjaju svom gradu, članovi Slikarske radionice "Paleta" svake godine otvaraju manifestaciju "Zvorničko ljeto".

Njihove ulične slike već su obišle cijelu BiH, zemlje okruženja i pola Evrope, a ove godine pod motom "Zaključaj svoju ljubav" spremili su poseban kutak za zaljubljene. U tom su kutku, pored ograde od kovanog željeza na kojoj su posjetioci mogli zaključati svoj katanac ljubavi, postavili i umjetnička djela s motivima zaljubljenih parova.

Taj „Paletin“ kutak nedavno je nakon koncerta u Zvorniku posjetio i Zdravko Čolić, koji je također iskoristio priliku da zaključa katanac na ljubavnu ogradu.

Osnivač "Palete" Jovo Lalić kaže da zajedno sa svojim članovima kulturno oblikuje scenu svog grada, a kroz njihova djela estetska i kulturna poruka stalno se širi.

- Uradili smo nekoliko murala i uličnih slika po kojima danas mnogi prepoznaju Zvornik. Tu su slike mladića i djevojke u najzdravijem obliku ljubavi, onako kako smo je mi doživjeli i znali da prenesemo svima - rekao je Lalić.

On ističe da članovi „Palete“ sjedinjuju prošlost i sadašnjost te da njihovi radovi imaju poučan karakter.

- Na jednoj slici su stari zanati kojima pokazujemo kako su nekad, pogotovu muškarci, znali da rade sve poslove, a danas svi samo koriste mobilne telefone. Na drugoj su članovi porodice Blagojevići, prema meni najveće gazde u Zvorniku, koje su napravile veliki iskorak i 1924. godine dovezle skelom prvi automobil u naš grad. I danas su mnogi bogati, ali njihova vizija budućeg života, prema meni, neprevaziđena je, jer su kasnije imali benzinsku pumpu, autobuse - ističe Lalić.

15 godina rada

S grupom prijatelja Lalić je na platou ispred zvorničke Kasine aktivan već 18 godina, od prvog "Zvorničkog ljeta". Slikarsku radionicu osnovao je prije 15 godina i od tada su i njegovi članovi dio ove manifestacije. Stalno broji oko trideset članova, a mnogi polaznici ove radionice danas su uspješni slikari, arhitekti.