Ahmet Liđan: O onome o čemu se drugi ne usuđuju, pišem u mojim knjigama

Poštovane Bosanke i poštovani Bosanci! Donio sam odluku da u svoj profil unesem svoje knjige, roman "Enigma Jugoslavizma" i društveno-političku knjigu "Bosanski identitet".

Zbog čega?!

Knjige su objavljene još 2008. i 2009. godine. Međutim, cjelokupni kulturni i politički ambijent u našem bosanskom društvu je takav da vladajuće političke i naučne strukture, bosanski mediji, te znanstvenici ignorišu ili čak zaglušuju ove dvije knjige. Naše bosansko društvo u kontinuitetu tone i propada, te sasvim sigurno dovodi u najozbiljnije pitanje, uopće, opstanak bosanske države.

Kakva-takva, bosanska država još uvijek zadržava teritorijalni okvir i čini bosansko društvo na okupu, ali koje zbog svoje političke neuokvirenosti, ispravno nerasvjetljene prošlosti i sadašnjosti, se nalazi u totalnom haosu i svakodnevnim sukobljavanjima jer je to razlog da se ne postiže harmonija, pa je i funkcionalnost državnih institucija logično, ne moguća. Međutim, to neće moći tako još dugo. Nestanak države, uopće nije nemoguće da se dogodi.

Budite svjesni!

Dakle, potrebno je raditi na novoj definiciji bosanskog društva jer se to nije ostvarilo u prošlosti. Nakon razumijevanja ovog pitanja, nove definicije bosanskog društva pitanje države neće uopće biti problematično. A da bi se to desilo morat će se otvoriti pitanja i konstatacije koja se niko do sada ne usuđuje javno iznositi. Riješenje ima. U ljudskom rodu imamo mnogo kompleksnih čvorova između društava i, uvjeravam vas, svugdje postoji formula rješenja, samo je pitanje znanja i dobrih namjera. Također, argumentovano tvrdim da postoji realna mogućnost rješenja svih problema bosanskog društva i da građani svih religija bosanskog društva imaju potpuno dostojanstvo i ponos, te da uživaju potpuno ista prava ali da ih vežu i jednake obaveze.

Upravo o tome o čemu se drugi ne usuđuju, pišem u mojim knjigama. To i jeste razlog da se prikrivaju.

Ukoliko nam se ne predstavi jedna sasvim konkretna i jasna nova vizija, upravo o čemu govorim u knjigama, naše društvo će ostati bez svoje države i mi ćemo se morati asimilirati u druge identitete, tj. postaćemo građani drugih država. To bi moglo biti vrlo komplikovano i mnogostruko komlikovanije od definisanja bosanskog nacionalnog identiteta i njegovog sprovođenja u život novim institucijama države Republike Bosne, po meni sa pet ekonomskih regija. U mojim knjigama se, kao nigdje, govori o pravim uzrocima bolesti bosanskog društva i, propozira nova vizija.

Zapamtite!

Nije moguće da dođe do ustavnih državnih promjena bez promjena u definiciji bosanskog društva. Zaključit ćete da je upravo to jedini razlog nedostupnosti mojih knjiga da dođu do vas.

U romanu ''Enigma Jugoslavizma'' se pronalazi ispravna dijagnoza bolesti jugoslovenskih društava (zbog toga roman nosi naziv -Enigma jugoslavizma), a posebno dijagnosticiram bolesti bosanskog društva zbog kojeg je i bila stvorena Jugoslovenska zajednica sa toliko enigmatskom platformom. O tome ni akademici, niti političari ili primjer, kulturni radnici otvoreno ne govore. Razlog mi nije razumljiv. Imam mnogo objašnjenja i razumijem njihove strahove, ali u konačnici se mora otvoreno prići problemu. Jedan od glavnih razloga je da ste vi, mase bosanskog društva na niskom nivou svijesti, i da nećete moći shvatiti koja je to formula kojom vam se nudi dobro. Ali, po meni, najveći razlog je u nepismenosti takozvanih političkih elita jer su obrazovani na indoktriniranoj platformi jugoslovenskog akademskog sistema obrazovanja. Možda se skrivanje mojih knjiga krije u medijskoj zabrani od vladara iz sjenke?!

U društveno-političkoj knjizi ''Bosanski Identitet'' se nalazi platforma vizije rješenja na čijoj dogradnji bi trebali još raditi prvenstveno akademici i stručnjaci iz više oblasti jer nisam mogao definisati sve sfere bosanskog društva. Temelj je ipak urađen.

Knjige možete pronaći i pročitati u elektronskoj formi da ih uopće ne kupujete i izdvajate novac.

Ahmet Liđan Bosanski