Golub iz BiH zna gdje je Beč

golub
Letjeli su i na dugim prugama od 960 kilometara, do Bamberka i Roštata

Borislav Simić iz semberskog sela Kojčinovac više od 45 godina druži se s golubovima pismonošama. Ovu ljubav prema pernatim ljepotanima naslijedio je od oca još u djetinjstvu. Njegovi golubovi osvojili su brojne nagrade na dugim, srednjim i kratkim prugama, a učestvovali su svojevremeno i na Evropskom maratonu.

Simić je kazao da u svom golubarniku trenutno ima više od stotinu golubova pismonoša.

- Zbog pandemije koronavirusa u prošloj godini nije bilo velikih takmičenja izvan granica BiH. Organizirano je nekoliko takmičenja u našoj zemlji, i to je sve. Nadamo se da, ipak, dolaze bolja vremena i za nas golubare. Moji golubovi letjeli su i na dugim prugama od 960 kilometara, do Bamberka i Roštata, a često su letjeli na kraćim dionicama, kao što je Beč, koji je udaljen oko 420 kilometara – rekao je Simić.

Istaknuo je da je golubove vozio na takmičenja u Brčko, Doboj, Travnik, Zenicu i Visoko. Njegovi pismonoše uvijek su se vraćali na krajnje odredište.

- Pripreme za takmičenja traju oko dva mjeseca. Golubovi moraju biti zdravi i vakcinisani. Vodi se računa i o njihovoj proteinskoj ishrani. Osim golubova, u dvorištu imam i ukrasne kokoške i pijetlove, nekih dvadesetak vrsta peradi, kao što su feniks, saseks, šaboe, kosovski pijevac, odnedavno i kuniće. Nešto od toga razmijenim, a nešto i prodam u BiH, ali i u Srbiji – kazao je Simić.