Ja sam vrijedna, ja sam važna, ja postojim!

Većinu svog života sam provela pokušavajući da ugodim ljudima, da ih ne povredim. Fina i pristojna devojčica.

Većinu svog života sam se trudila da budem manje osjetljiva, da ne pokazujem suze pred svakom nepravdom koja mi je nanijeta.

Brinula sam o drugima i željela da neko brine o meni. Željela sam da me ljudi vole. Željela sam da me neko želi. Željela sam da me prihvate.

Većinu svog života nisam bila srećna. Stalno sam žrtvovala sebe. Davala sve od sebe da druge usrećim a ja patila. Niko to nije vidio.

Umorna sam… Umorna od želje da postanem tuđa ideja o dobrom ljudskom biću. Umorna sam od ugađanja, od pravdanja… Umorna sam… Dosta mi je više svega! Prokletstvo, ovo sam ja!

Ja sam vrijedna, ja sam važna, ja postojim! Moje misli su važne. Moja osjećanja su bitna.

Moje riječi su tu, čujte ih, čujte moju istinu. I ako vas sada sve ljuti i neprijatno vam je, ja biram sebe i svoju istinu. Idite ako vam je neugodno pored mene. Idite jer biram svoja osjećanja i sebe. Idite, olakšajte mi…

Ovo sam ja! Mislim kako mislim, izgledam, kako izgledam, osjećam ono što osjećam, volim onako kako volim. To sam ja, kompletna ja a ne dio vašeg kalupa koji ste smislili za mene.

Neće me više niko mijenjati jer ne odgovaram njegovoj ideji o meni. Ako treba da se promijenim, ja ću donijeti tu odluku, ja ću sama sebe promijeniti onako kako ja želim.

Prihvatite mene ovakvu ili idite dalje. Uzmi ili ostavi, nema treće. Neću više da živim sa pola srca. Kada sam ljuta, pokazaću to. Biću i dalje pažljiva i saosjećajna prema drugima ali nedam više sebe svakome. Moja sreća je sada na prvom mjestu.

Iskrena sam, smijat ću se, plakat ću, pjevat ću, voljet ću… Biram ono što je meni važno. Ono što je dobro za vas, možda nije dobro i za mene. Biram da živim srećna. Svi mi imamo pravo na izbor. Ja sam izabrala sebe.

Piše:  24.ba.

Izvor: