Ljudi iz kaveza posmatraju lavove koji slobodno šetaju

lavovi

 

Park divljine “Ranch de Bandia”, udaljen je oko 70 kilometara od Dakara, u Senegalu. Neobičan je jer posjetiocima nudi da se voze u posebnim vozilima, koja imaju kaveze za ljude, iz kojih mogu da se približe i posmatraju lavove.

Posjetioci parka mogu da priđu lavovima, dodirnu ih kroz male prozore u vozilu, pa čak i da se fotografišu sa njima. Kristofer Dering, jedan od direktora parka, naglasio je da se posjetiocima nudi veoma jedinstveno iskustvo.

Ističe da je ovaj neobični projekat pokrenuo sa Džekom Rezkom, u januaru 2017. godine.

– Umjesto da životinje zatvorimo u male kaveze u zoološkim vrtovima, ljude smještamo u kaveze, pa poštujemo životni prostor životinja – istakao je Kristofer Dering.

Ponekad lavovi, koji na vozilu osjećaju miris mesa, sjede na krovu i haubi vozila i čekaju da ih nahranimo. Vozač jednog od ovih vozila i turistički vodič, Nazih Salman rekao je da je s lavovima od otvaranja parka 2017. godine, a posebnu vezu ima sa lavom nazvanim Madiba.

– Imamo dobar odnos s njim, razumijemo se. Čak sam mu i ruku stavio u usta i ništa nije učinio. Ali, to ne mogu da radim sa drugima – rekao je turistički vodič.

Prema njegovim riječima “prije nego što se tako približi lavovima, mora se uspostaviti veza sa njima i mora postojati odnos povjerenja”.

U rezervatu divljih životinja “Ranch de Bandia” živi šest odraslih lavova, dva mlada i tri mala lava. Svaki odrasli lav sedmično pojede oko 100 kilograma svježeg mesa, a daju im se i posebni dodaci prehrani i iznutrice.

U parku se nalaze i divlje životinje, kao što su šimpanze i žirafe. Posjetioci imaju priliku i da borave u smještajnom objektu odakle mogu pažljivo da posmatraju divlje životinje kada se ujutro probude. Obilazak rezervata je moguć za posjetioce sa privatnim vozilima, kao i safari kamionima rezervata, koji se mogu iznajmiti na licu mjesta.