Nedostaje li nam istinskog stida

 M

Stid je jedan od najvažnijih pojava u lijepom ponašanju (ahlaku). Stid je čuvanje od ponašanja i pojavljivanja na način koji je suprotan islamskim propisima. Poslanik, a.s., je rekao: „Stid ne dolazi osim sa dobrom.“

Nedostatak stida se javlja zbog umiranja vjere i udaljavanja od temeljnih vjerskih principa. Gdje nema imana (vjere) nema ni stida. Zato je Poslanik, a.s., rekao: „Ono što je došlo do ljudi od govora prijašnjih poslanika je: ‘Ako se ne stidiš, radi šta god hoćeš’ „ što znači da je onaj ko nema stida spreman napraviti svakakve  gluposti, bez obzira na nivo obrazovanja.

Poslanik, a.s., je objasnio svojim ashabima, r.a., šta je to stid rekavši im: „Stidite se Allaha istinskim stidom!“ Prisutni ashabi su rekli: „Allahov Poslaniče, a.s., mi se, hvala Allahu, stidimo“ On im je odgovorio: „Ne mislim na to. Istinski stid od Allaha je da čuvaš svoju glavu i ono što je u njoj, i da paziš na svoj stomak i njegove prohtjeve i da ti je uvijek smrt na umu, jer onaj ko žudi za ahiretom on ostavlja dunjalučke ukrase. Ko tako radi istinski se stidi Allaha. (Tirmizi)

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić