Agronom Dolić: Radovi u zasadima dvogodišnjih kultivara maline nakon berbe

U klimatskim uvjetima Bosne i Hercegovine, berba kultivara dvogodišnje (rane, jednorode) maline završava od sredine jula mjeseca pa do kraja istog. Ovisno o kojem dijelu BiH se radi.

Kao i kod ostalih biljnih vrsta, bitno je sagledati prošlogodišnje vremenske pojave kao i ovogodišnje vremenske pojave kako bi izanalizirali iz svih tih okolnosti, s kakvim daljnjim problemima ili fiziološkim specifičnostima ćemo se susresti, kako pripremiti usjev za to, koje agrotehničke, pomotehničke ili mjere zaštite upotrijebiti.

Kultivari dvogodišnje maline plodonose, uglavnom, od sredine mjeseca juna do sredine mjeseca jula. Plodonose na izdanku starom dvije godine. Otud i naziv „dvogodišnja malina“. Sinonim „jednoroda“ je nastao zbog toga što isti izdanak rađa jedan put, dok se kod jednogodišnje maline koristi sinonim „dvoroda“ jer se ona može uzgajati ciljano da isti izdanak jedne godine rađa na gornjim dijelovima a naredne godine u donjim dijelovima svojih razgranjenja.

Dok je u toku berba dvogodišnje maline, već se bavimo njegom i mladih izdanaka koje ćemo iduće godine koristiti za plodonošenje odnosno berbu. Mladi izdanci se s početka vegetacije uklanjaju iz osnove (mart, april, prva polovina maja). Uklanjaju se organizovano u više navrata tako da se blagovremeno termin uklanjanja istih podudari s nekim od termina zaštite sistemičnim fungicidima prije berbe (koji su već predviđeni programom zaštite za dotičnu parcelu) kako bi se spriječilo prodiranje spora, kolonija ili čestica gljivičnih, bakterijskih ili virusnih oboljenja kroz formirane rane pomotehničkim mjerama.

Negdje sredinom mjeseca maja trebalo bi utvrditi stanje mladih izdanaka u zasadu te, u normalnim vremenskim uvjetima (kakve nismo imali prošle godine i ovaj šablonski način selekcije bi bio pogrešan), treba odstraniti izdanke koji su viši od propisno postavljenje prve žice na koju je postavljen i sistem za navodnjavanje. Takvi izdanci bi bili prestari te bi iduće godine imali takav problem gdje bi periferija izdanka otišla daleko iznad treće žice, odnosno bio bi ostranjen onaj dio izdanka koji ima najmanji razmak izmedju rodnih grana.

Cilj pravilne selekcije mladih izdanaka za narednu sezonu berbe maline je što više rodnih grančica po izdanku što nam omogućuje da samom pomotehničkom mjerom povećamo prinose ploda po jedinici površine.

Kod selekcije mladih izdanaka treba paziti na to da se ne odabiru izdanci koji rastu iz pupoljka dvogodišnjeg izdanka koji je pokriven zemljom. Ovdje može lako doći do zabune te bi se na taj način samo bespotrebno trošila hranjiva iz zemljišta jer će ovakav izdanak naredne sezone plodonositi previše rano kada uopće nema organiziranog otkupa od strane otkupljivača. Takvi izdanci i remete samu fiziologiju biljke.

Kako su tema članka mjere koje poduzimamo u zasadu nakon berbe, vratićemo se tim pasusima.

Image

Berba završava sredinom jula i već tada trebamo odraditi uvid u stanje mladih izdanaka, njihovu kondiciju kao i stanje cijelog zasada. Mogu se primijetiti znakovi različitih oboljenja, znakovi nekih nametnika, spuštanje nivoa zemljišta iznad nivoa korjenovog vrata, narušena struktura humaka (gredica) i slično.

Početkom mjeseca augusta vrši se uklanjanje starih izdanaka koji su završili sa plodonošenjem. Uklanjanju se čistim i dezinfikovanim alatom. Tehnika reza pod uglom od 45 stepeni omogućuje da naredne padavine ne zaustavljaju vlažnost na orezanom mjestu te se na taj način smanjuje mogućnost obolijevanja izdanaka od bolesti. Uklonjene izdanke treba iznijeti iz parcele, kao i otpalo lišće te ostale ostatke biljaka unutar i van radnog prostora. Ovi uklonjeni dijelovi izdanaka se moraju spaliti van parcele.

Nakon toga pred nama stoje zeleni jednogodišnji izdanki među kojima možemo jasno da razabremo one najbolje te njih koristimo za sljedeću sezonu. Kod sorti poput Vilameta i Fertodija ostavlja se 10-13 izdanaka po metru dužnom pravilno raspoređenih tako da svaki ima svoj prostor unutar jednog dužnog metra rednog prostora. Koristiti će se 10 izdanaka za plodonošenje, a preostala 3 se ostavljaju za rezervu ukoliko bi neki od ovih 10 izmrznuo, slomio se, bivao napadnut od strane oboljenja ili štetnika. Kod sorti Tulamin, Miker i sličnih ostavlja se nekoliko izdanaka manje.

Obavezno se mora izvršiti folijarna prihrana tečnim gnojivima na bazi mikroelemenata kao što je gnojivo Quix Total (Puccioni 1888) kako bi se zadovoljile potrebe za mikroelementima i na taj način izdanci bili spremni za narednu sezonu u kojoj će plodonositi.

Image

Odabrani izdanci se privezuju na naslon i ostaju privezani do početka mjeseca decembra.

Nakon privezivanja izdanka vrši se zaštita fungicidima na bazi azoksistrobina, fosetil-aluminija ili kaptana uz dodatak nekog sistemičnog insekticida ili s njim naknadno. Na ovaj način će se suzbiti određena gljivična oboljenja poput: didimele, antraknoze, smeđe pjegovosti lista maline, pepelnice i slično. Ali i insekti poput: muhe galice, prstenara, lisnih ušiju itd.

U ljetnom periodu zasade dvogodišnjeg kultivara maline, a pogotovo mlade izdanke, naseljavaju i grinje. One su jako štetne. Od hemijskih mjera značajna je kurativna zaštita akaricidima poput: Vertimec, Abastate, Akaristiop, Romectin, Tinamex, Masai i slični. Dodaje se i okvašivač kako bi akaricid imao što bolji kontakti efekat budući da grinje nastanjuju naličje lista. Prevetivno se dobro pokazao akaricid Envidor.

U mjesecu oktobru može se odraditi prihrana mineralnim gnojivom formulacije tipa omjera 7:20:30 ili 7:21:21 u količini od 250 kg/ha kao i stajnjakom u količini od 20 t/ha.

U novembru se vrši zaštita jakim fungicidima na bazi bakra, nakon što otpadne list s mladih izdanaka. Na ovaj način se eliminišu svi preostali oblici organizama koji izazivaju oboljenja biljaka u zasadu dvogodišnjih kultivara maline. Najčešće se koriste: Nordox, Cuprablau Z i sl.

Početkom decembra se raspustaju izdanci s naslona tako da snijeg izvrši funkciju toplotnog izolatora za izdanke.