Trudnice jedite ovu hranu

mame
Studija je pokazala da žene koje jedu više od četiri jabuke sedmično imaju veće šanse da rode bebe koje neće bolovati od astme

Konzumiranje jabuka i ribe u toku trudnoće i tokom dojenja, može spriječiti nastanak astme, ekcema i alergije kod beba. To, međutim, ne znači da treba odmah preći na dijetu samo sa jabukama i ribama, upozoravaju naučnici sa Univerziteta u Torontu.

Studija je pokazala da žene koje jedu više od četiri jabuke sedmično imaju veće šanse da rode bebe koje neće bolovati od astme. Ista studija je pokazala da će žene koje jedu ribu više od jedanput sedmično, rodit će djecu koja će imati 43 posto manje šanse za razvoj ekcema u poređenju sa djecom žena koje nisu jele ribu.

Holandski naučnici su, opet, istraživali oko 1.200 djece i njihove majke u periodu od prije rođenja do navršene pete godine života. Majke su popunile upitnik prije porođaja, a zdravlje i ishrana djece praćeni su poslije porođaja. Djeca majki koje su jele više od četiri jabuke sedmično imala su 46 posto manje šanse da razviju simptome astme i 53 posto manje šanse da im bude postavljena dijagnoza astme. Smatra se da antioksidanti iz jabuka imaju zaštitnu ulogu.