Velika karijera Kobea Bryanta u fotografijama

 

SVIJET je potresen nakon smrti legendarnog Kobea Bryanta. Jedan od najboljih košarkaša u povijesti putovao je na utakmicu s helikopterom u društvu svoje 13-godišnje kćeri Gianne i još sedmero putnika. Helikopter je izgubio kontrolu, punom brzinom se srušio i izgorio u plamenu. Nesreću nitko od putnika nije preživio.

Ovdje se u fotografijama podsjećamo na veliku Bryantovu karijeru koja će mu ove godine gotovo sigurno donijeti mjesto u košarkaškoj Kući slavnih.

 

Image

 

Kobe Bryant izabran je kao 13. na NBA draftu 1996. Uzeli su ga Charlotte Hornetsi, ali iste večeri proslijedili ga u Los Angeles Lakerse u zamjenu za Vladea Divca.

 

Image

 

Kao 18-godišnjak koji je stigao u najjaču ligu svijeta direktno iz srednje škole, Kobe se privikavao na život u NBA-u. Već u drugoj sezoni njegov prosjek poena skočio je sa 7,6 na 15,4 po utakmici. Postao je najmlađi u povijesti koji je nastupio na All-Star utakmici. Sljedeće sezone potpisao je šestogodišnji ugovor s Lakersima i bilo je jasno da je na putu prema eliti NBA lige.

 

Image

 

Taj put ubrzao se dolaskom trenera Phila Jacksona koji je iz Bryanta i Shaquiella O'Neala izvlačio najbolje. Dvojac je ubrzo postao najdominantniji duo lige i već u sezoni 1999/2000. osvojio prvi naslov.

Image

 

Sljedeće dvije sezone zajedno su vodili Lakerse do još dva naslova, ali Shaq je počeo sve manje raditi što je živciralo Kobea čija je radna etika na razini Michaela Jordana.

 

Image

 

Nakon poraza u finalu 2004., puklo je u odnosu Shaqa i Kobea. O'Neal je nakon velike svađe otišao u Miami Heat gdje je osvojio jedan naslov dok se Bryant unatoč sjajnim godinama mučio u Lakersima zbog nedovoljne pomoći ostalih suigrača.

 

Image

 

Kobe se zato morao zadovoljavati osobnim rekordima pa je tako 22. siječnja 2006. zabio čak 81 poen u pobjedi protiv Toronto Raptorsa. To je drugi najbolji skorerski učinak u jednoj utakmici u povijesti NBA lige.

 

Image

 

Bryant je bio uspješan i na međunarodnoj sceni. 2008. i 2012. osvajao je zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu i Londonu.

 

Image

 

A onda je napokon stigla pomoć kakvu nije imao otkako je Shaq otišao iz Lakersa. Pau Gasol bio je savršena druga violina Bryantu i to je rezultiralo s dva naslova prvaka zaredom 2009. i 2010. Kobe je dokazao kritičarima kako ne treba Shaqa da bi osvajao naslove.

 

Image

 

Bryant više nikad nije bio isti nakon rupture ahilove tetive u 2013. što je najgora ozljeda koju profesionalni košarkaš može pretrpjeti. Nikada se nije vratio blizu finala ili najbolje razine košarke koju je godinama prikazivao, ali svaki njegov nastup i dalje je nosio draž za sve ljubitelje košarke.

 

Image

 

Uništen ozljedama Kobe je s 37 godina najavio mirovinu u svojoj 20. profesionalnoj sezoni. Unatoč tome, oprostio se na nevjerojatan način. U posljednjoj utakmici u karijeri zabio je 60 poena Utah Jazzu i vodio svoju ekipu do pobjede.

 

Image

 

U svojoj karijeri nosio je dva broja u Lakersima, 8 i 24 pa su mu oba broja umirovljena u Staples centru. Ove godine će vjerojatno postati član košarkaške Kuće slavnih. Već je nominiran kao jedan od mogućih kandidata.