Članovi Predsjedništva BiH u Parizu: Dočekao ih Emanuel Makron

.
Poslije dugo vremena BiH je u fokusu pažnje i poslije dugo vremena imamo priliku da razgovaramo sa najvažnijim evropskim i svjetskim liderima

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, Željko Komšić i Željka Cvijanović trenutno borave u Parizu gdje će prisustvovati sutrašnjem otvaranju Mirovnog foruma u Parizu.

Ovogodišnja tema Mirovnog foruma je "Pariški pakt za ljude i planetu". Njega će otvoriti francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) koji je danas u Jelisejskoj palati dočekao članove Predsjedništva BiH.

Večeras će u Jelisejskoj palati biti upriličena i svečana večera za učesnike ovogodišnjeg pariškog foruma.

- Poslije dugo vremena BiH je u fokusu pažnje i poslije dugo vremena imamo priliku da razgovaramo sa najvažnijim evropskim i svjetskim liderima. 

Posebno je važno da sam danas od predsjednika Francuske, najmoćnije vojne sile u Evropskoj uniji, dobio čvrstu podršku očuvanju nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine - rekao je Bećirović nakon sastanka.

Najavio je da će nastaviti sa intenzivnim aktivnostima jačanja odnosa sa našim strateškim saveznicima. 

- Predsjednika Republike Francuske sam informirao da je Predsjedništvo BiH spremno za produbljivanje saradnje i da je podržalo jačanje angažmana francuske agencije za razvoj u Bosni i Hercegovini - kazao je on.

Bećirović je podsjetio da je BiH u Francusku izvezla 389, a da je uvoz oko 500 miliona KM.

- Želimo ojačati vanjskotrgovinsku razmjenu, kao i da privučemo francuske investicije u Bosnu i Hercegovinu. Također, naš interes je da ojačamo saradnju u oblasti odbrane, pravosuđa i sigurnosti. Naša je zadaća graditi savezništvo Bosne i Hercegovine i Francuske - poručio je Bećirović.