Dodik promijenio priču: Minimalac 1.050 KM ali sa regresom i toplim obrokom

.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, sada kaže da je njegov prijedlog da se minimalac poveća na 1.050 maraka, s tim da obuhvati i regres, topli obrok i „druga lična primanja“. Na taj način, Dodik je korigovao raniji stav u kome uopšte nije spominjao regres i topli obrok u sastavu najniže plate u RS od 1. januara 2024.

“Ja to ne mogu da nametnem i o tome bi trebalo da se dogovore Vlada, poslodavci i sindikati. Dobra plata je jedini motiv da ljudi ne odu iz zemlje, a privreda se ionako žali da bi radnike trebalo da uvozimo jer ih nema dovoljno”, izjavio je Dodik u današnjem intervjuu za NIN.

 

Mada to nije rečeno, predsjednik se, zapravo, približava jednom od zahtjeva Unije poslodavaca Republike Srpske.

Naime, 15. novembra održan je sastanak Unije i predstavnika Vlade RS na temu utvrđivanja najniže plate u RS za 2024. godinu, na kojem su izloženi brojni zaključci i prijedlozi. U jednom od njih se predlaže da najniža sadrži topli obrok, prevoz i minuli rad odnosno da budu sastavni dio najniže plate, čime bi bila izjednačena prava iz radnog odnosa za radnike u javnom i realnom sektoru.

“Analizirajući ključne makroekonomske pokazatelje (BDP, inflacija, i drugo), ujednačen pristup utvrđivanju najniže plate u Evropi i druge parametre, Unija poslodavaca Republike Srpske predlaže da najniža plata u 2024. godini iznosi 750 KM”, jedna je od preporuka.

Mada izgleda kao da poslodavci traže da minimalac bude 750 KM, i to su uključenim toplim obrokom, prevozom i minulim rad, u Uniji nam je rečeno da su to odvojene stvari. Dakle, po sadašnjem statusu, to bi značilo da minimnalac sa 700 ide na 750 KM, a ako se na to uračunaju i druge pomenute stavke, onda bi minimalna plata bila oko 950 KM.