Kamp Lipa, svrha i njegovi kapaciteti

Kamp Lipa
Odlukom o otvaranju privremenog prihvatnog centra Lipa stekao se utisak da će se zona grada Bihaća, ali i okolnih gradova, rasteretiti prisustva migranata koji dolaze iz raznih istočnih zemalja (Sirija, Irak, Afganistan, Maroko, Tunis, Alžir, Pakistan) i koji su se smještali po ilegalnim smještajima, raznim skloništima, ali i po ulicama.

Međutim, otvaranjem ovog kampa, migranti su dobili najzapadniju opskrbnu bazu u njihovom nastojanju da pređu državnu granicu i dođu u neku europsku državu poput Italije, Francuske ili Njemačke, što i jeste njihov krajnji cilj.

Najbolji dokaz tome jeste i sve veći dolazak migranata sa područja Tuzle i Sarajeva iz tamošnjih kampova, smještaju se u kamp Lipa gdje se odmore nekoliko dana, opskrbe hranom i lijekovima i nastavljaju svoj put prema Hrvatskoj i dalje.

Broj smještenih korisnika prelazi hiljadu, što i jeste kapacitet ovog kampa. Kamp se trenutno nalazi u situaciji da nema smještajnih kapaciteta za nove korisnike. Shodno tome, jedno od logičnih pitanja koje se trenutno nameće jeste vezano za problematiku smještaja novih korisnika.

Nadamo se da su nadležne institucije predvidjele navedenu problematiku i da će iznaći adekvatna rješenja kako bi se pitanje migranata na ovom području sistemski rješilo, što do sada nije bio slučaj.

Izvor: