7 mjesta koja trebate češće čistiti i dezinficirati kako bi vaš dom bio sigurno utočište

Kuca u Spanjolskoj
U vrijeme corona virusa životni prostor više nego inače treba držati čistim, a k tome i svakodnevno nekoliko puta dezinficirati, kako bismo bili zaštićeniji, a naš dom sigurna zona

Važnost higijene doma izuzetno je bitna u ovom vrijeme, kako bismo suzbili širenje zaraze i tako zaštitili sebe i svoje ukućane od COVIDA-19. Poznato je da virus korone može ući u vaš dom na različite načine te ostati aktivan nekoliko sati, a vrijeme ovisi o tome na kakvoj se površini nalazi.

Otkrijte u nastavku na kojim predmetima i površinama se duže zaustavlja, kako biste te dijelove doma mogli redovito čistiti, ali i dezinficirati.

PRIJE SVEGA: PRANJE RUKU

Redovito pranje ruku “zapovijed” je kojoj su nas učili od malih nogu, međutim, u ovakvoj situaciji bitno je ruke prati još češće i temeljitije te ih dezinficirati, što inače rjeđe radimo. Rukama često i nesvjesno dodirujemo nos, usta i oči, a upravo tako virus ulazi u naše tijelo. Ruke su i jedan od najčešćih načina na koji se virus širi s jedne osobe na drugu stoga ih što češće perite u toploj vodi i sapunu.

Obavezno ih trebate oprati nakon dolaska kući, nakon korištenja kupaonice, dodirivanja prljavih površina (naročito novca), prije jela, nakon kihanja, kašljanja ili puhanja nosa i nakon kontakta s nekim tko to čini. Perite ruke oko 30 sekundi, isperite dobro toplom vodom.

I još nešto: ne ulazite s cipelama u kuću, ili ih izujte odmah u hodniku, jer na njima možete unijeti i zarazne klice.

1. SVE ŠTO REDOVITO DODIRUJETE

Prve na “udaru” čestog čišćenja i dezinficiranja su površine koje često dodirujete – kvake na vratima, prekidače, slavine u kupaonici i kuhinji te radnu površinu u kuhinji. Dobro je pored sredstva za čišćenje koje i inače redovito koristite, prebrisati te površine i dezinfekcijskim sredstvom na bazi alkohola.

Možete i sami napraviti dezinficijens od 70% alkohola i 30% vode te staviti u raspršivač. Isto tako, za dezinficijens možete koristiti i izbjeljivač za domaćinstvo razrijeđen u hladnoj vodi. Pustite da sredstvo djeluje na površini do tri minute.

2. ELEKTRONSKI UREĐAJI

Prvi na redu za redovito čišćenje i dezinficiranje je mobitel. A nakon njega dolaze miš, tipkovnica, daljinski upravljač, glazbeni uređaji i upravljači videoigara. Tretirajte ih dezinficijensom ali tako da ga raspršite na krpu od mikrovlakana ili pamuka, ali ne prejako, da bude prevlažna i tako ošteti uređaj. Usredotočite se na utore i posušite čistom krpom.

4. POČISTITE POD

Prilikom čišćenja obavezno koristite rukavice za čišćenje, a nakon odrađenog posla pobrinuti se za njih ali i za kante i krpe. U idealnom slučaju trebali biste mijenjati krpe dok čistite svaku površinu kako biste izbjegli nenamjerno širenje klica.

Druga opcija je kuhinjski papir umjesto krpica (izuzetak su podovi). Operite krpe nakon čišćenja vrućom vodom i ostavite da se dobro osuše. Rukavice također operite, ali s dodatkom sapuna, a zatim ih tretirajte dezinficijensom.

6. KUPAONICA, POSTELJINA I RUČNICI

I kupaonicu treba čistiti više nego inače. Najjednostavnije je to podijeliti na doba dana – učiniti jednom prije podne, poslijepodne i navečer – prijeći dezinficijensom po školjki, lavabou te podovima. Češće perite krevetninu te ručnike, kao i prekrivače i deke u dnevnoj sobi te kuhinjske krpe. Što se tiče ručnika, idealno je da svatko, pored onog za tuširanje, ima i svoj ručnik za ruke i za lice.

7. DJEČJE IGRAČKE

Puzaju, dodiruju sve i stavljaju ruke u usta, a nerijetko i same igračke. Teško je maloj djeci objasniti da se pridržavaju preporuka koje stručnjaci daju, tako da morate brinuti o čistoći njihovih igrački. Mekane igračke ili igračke od tkanine mogu se staviti u perilicu rublja. Tvrde igračke, poput automobila ili lutki, očistite dezinfekcijskim sredstvom.

Izvor: