8 genijalnih načina na koje možete koristiti so u domaćinstvu

So vam može koristiti za puno više od poboljšavanja okusa omiljenih jela. Vrijeme je da natrijumovom hloridu dodamo kreativnu crtu.

Evo na kojih osam genijalnih načina još možete koristiti so…

#1 Spriječite truljenje jabuka

Kratko namakanje u slanoj vodi može pomoći u čuvanju svježeg izgleda i okusa jabuke – ono usporava tamnjenje uzrokovano oksidacijom.

Dodajte 1/2 kašičice soli u jednu šolju hladne vode i promiješajte. Namačite jabuke u slanoj vodi oko deset minuta, a zatim ih osušite i ostavite do korištenje ili služenja. Isperite ih vodom – okus će biti kao da ste ih tek nasjekli, prenosi ljepotaizdravlje.

#2 Brže ohladite piće

Dodajte soli u kantu za led i pića će se brže hladiti – što je posebno praktično u ljetnim mjesecima.

Da biste brzo ohladili flašu vina ili pjenušavog vina, stavite je u posudu s ledom ili drugu duboku plastičnu posudu. Dodajte sloj leda na dno i pospite s nekoliko kašika krupne soli. Nastavite stavljati sloj po sloj leda i soli dok ne dođete do vrha flaše pa uspite vode dok ne dođete do zadnjeg sloja leda. Nakon 10 do 12 minuta otvorite i poslužite.

#3 Očistite dasku za sječenje

Kako biste uklonili mirise s drvene daske za sječenje, stavite veliku količinu morske soli direktno na njenu površinu. Lagano trljajte vlažnom krpom pa dasku isperite sapunicom i toplom vodom.

#4 Uklonite miris bijelog ili crvenog luka s ruku

U ruke utrljajte mješavinu soka od limuna i soli pa ih operite sapunom. Miris bi trebalo odmah da nestane.

#5 Pokupite razbijeno jaje

Ako vam se razbilo jaje na kuhinjskom pultu ili podu, na nered dodajte još i so. Ostavite da se “marinira” oko 20 minuta pa ćete ga lako moći pokupiti.

#6 Očistite odvod

U kuhinjski ili odvod  u kupatilu stavite 1/2 šolje soli pa ulijte jednu litru tople vode jednom sedmično. Tako ćete “pomoći” svojim odvodima da se ne zaštopaju.

#7 Vratite sjaj staklu

Pomiješajte 1/3 šolje morske soli s dvije kašike sirćeta kako bi dobili pastu. Nanesite je na unutrašnjost stakla i pustite da odstoji 20 minuta. Zatim oribajte i isperite pastu sa stakla. Kad se osuši sijaće kao novo.

#8 Očistite šolje za kafu

Utrljajte unutrašnjost uprljane šolje za kafu ili čaj solju i gledajte kako se mrlje otapaju, piše Real Simple.