Ajran, zdravi turski jogurt od samo 3 sastojka: Postoji nekoliko razloga zašto treba odmah da ga pripremite

ajran
Ovaj mliječni napitak popularan je i u našoj zemlji, ali jeste li znali za ove njegove dobrobiti?

 

Ajran je najpoznatiji mliječni napitak koji vodi porijeklo sa turskih prostora, važi za izuzetno zdravo piće, a naročito u održavanju krvnog pritiska.

Bogato začinjena bliskoistočna hrana nije dobar prijatelj našem nježnom digestivnom traktu. Zato je turski narod tokom godina razvio osvježavajući napitak koji potpomaže varenje, a istovremeno djeluje i kao probiotik.

Zove se ajran, a ako ga još uvijek niste probali, krajnje je vrijeme da se to promijeni.

Ajran se, pored Turske, na Balkanu pije i u našoj zemlji, Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji, gdje se zove isto ajran, u Grčkoj gdje se zove ajrani i u Albaniji gdje se zove džale (dhallë). U zapadnoj Evropi je popularan u Njemačkoj zbog turske manjine, mada se pije i u Rusiji, ali oaza ajrana zapravo je na Bliskom Istoku i Centralnoj Aziji. Azarbejdžan, Kirgizija, Turkmenistan, Liban, Izrael, Irak, Jordan – svi imaju svoj ajran, razlika je uglavnom u terminologiji.

Čak i da se recept razlikuje u nijansama, mi smo odlučili da vam pružimo recept za turski ajran.

ZAŠTO JE DOBRO PITI AJRAN?

Ajran sadrži vodu, tako da ispunjava preporučenu kvotu od osam čaša vode koju osoba treba da pije svaki dan.

Tokom vrelog ljetnjeg dana, ljudi se više znoje i pri tome gube prirodnu tjelesnu sol koja je tijelu potrebna. Pijenje ajrana zamjenjuje ovo i objašnjava zašto ga Turci vole tokom ljeta kada pruža trenutno olakšanje.

Ajran je pun hranljivih materija poput proteina i kalcijuma; stoga pomaže zdravlju kostiju i zuba. Bodibilderi, kojima su potrebne velike količine proteina, piju Ajran umjesto vještačkih mješavina.

Pošto nema šećera i ima malo masti, osobe na dijeti vole ovo piće i odlična je alternativa drugim osvježavajućim namirnicama sa šećerom.

Ajran, kao što pomaže varenje, liječi mamurluk.

Bakterije jogurta pomažu u liječenju stomačnih bolesti kao što su zatvor ili dijareja, tako da mnogi turski roditelji daju svojoj djeci Ajran kada se žale na bolestan stomak.

Dakle, generalno, kada se pita da li je Ajran zdrav, odgovor je odlučno da.

RECEPT ZA TURSKI AJRAN

Za pripremu ajrana potrebno vam je sledeće:

kiselo mlijeko

hladna voda

so (nije po ukusu već mora)

Napomena: Umjesto kiselog mlijeka možete koristiti i običan jogurt, ali trudite se da pronađete što gušći.

Ovako jednostavan recept vjerovatno niko ne očekuje, ali priprema je još lakša.

Dakle:

Koliko god da stavite kiselog mlijeka, recimo da je to pakovanje od pola kile, toliko dodajte i hladne vode. Možete spram ukusa staviti manje ili više vode, ali za početak stavite pola-pola. Zatim dodajte so koja ajranu daje karakterisičan ukus.

Soli treba dodati od 0,5-1 odsto. To znači ako planirate da spremite litru ajrana, treba da dodate 5-10 grama soli. Vremenom ćete ući u štos i spram ukusa dodavati soli, ali bez soli u ajranu se ne može.

Kada sve sastojke stavite, recimo, u bokal to je pola posla.

Druga polovina posla je to izmiješati. Možete koristiti štapni mikser ili blender. Bitno je da se na ajranu napravi pjena.

Ajran možete odmah piti, ali ga možete i dodatno ohladiti u frižideru. Bitno je da ga prije pijenja promiješate.