Appleov iPhone će moći "govoriti" glasom korisnika

apple
Apple je predstavio niz novih funkcija dizajniran za kognitivnu, vidnu, slušnu i mobilnu pristupačnost, a među njima je i Personal Voice funkcija namijenjena osobama koje bi mogle izgubiti mogućnost govora.

 

Personal Voice omogućava korisnicima da "kreiraju sintetizovani glas koji će zvučati poput njihovog" i sačuvaju ga kako bi mogli razgovarati s prijateljima ili članovima porodice i nakon što eventualno izgube mogućnost govora.

Prema Appleu, korisnici mogu kreirati Personal Voice čitanjem seta tekstualnih upita naglas u trajanju od ukupno 15 minuta na iPhoneu ili iPadu. S obzirom na to da je funkcija integrisana s Live Speechom, korisnici mogu tipkati ono što žele reći, nakon čega će Personal Voice to "pročitati/izgovoriti" onome kome oni žele. Iz Applea kažu da funkcija koristi "on-device mašinsko učenje kako bi informacije korisnika ostale privatne i sigurne".

Apple uvodi i modernizovan verzije svojih osnovnih aplikacija kao dio funkcije pod nazivom Assistive Access namijenjene podršci korisnicima s kognitivnim invaliditetom. Funkcija je osmišljena da "približi aplikacije i iskustva njihovim bitnim karakteristikama kako bi se olakšalo kognitivno opterećenje". To uključuje kombinovanu verziju Phone i FaceTime aplikacija, kao i modificirane verzije aplikacija Messages, Camera, Photos i Music koje posjeduju dugmad visokog kontrasta, velike tekstualne oznake i dodatne alate za pristupačnost.

Rad na "prilagođenom načinu pristupačnosti" uočen je krajem prošle godine u iOS 16.2 beti, a iz Applea kažu da će ove funkcije stići do korisnika "kasnije ove godine", što ukazuje na iOS 17.

Pored toga, tu je i novi način detekcije u Magnifieru, koji pomaže slijepim ili slabovidnim korisnicima, a koji je dizajniran da pomogne korisnicima u interakciji s fizičkim objektima s brojnim tekstualnim oznakama. Korisnik može usmjeriti kameru svog uređaja na oznaku kao što su kontrole mikrovalne pećnice, a iPhone i iPad će ih "pročitati naglas" dok korisnik prelazi prstom preko svakog broja ili postavke na uređaju.

Apple je najavio i niz drugih funkcija koje dolaze na Mac, uključujući način na koje gluhe i nagluhe osobe uparuju slušne uređaje Made for iPhone s Macom. Kompanija nudi i lakši način za prilagođavanje veličine teksta u aplikacijama Finder, Messages, Mail, Calendar i Notes na Macu.

Korisnici također mogu pauzirati GIF-ove u Safariju i Messagesu, prilagoditi brzinu kojom Siri "razgovara" s njima te koristiti glasovnu kontrolu za fonetske prijedloge prilikom uređivanja teksta. Sve ovo se nadovezuje na postojeće Appleove funkcije pristupačnosti za Mac i iPhone, a oni uključuju Live Captions, VoiceOver čitač ekrana, Door Detection i drugo.