Baterije za električna vozila doživjele dramatičan pad cijena

asd
S golemim sredstvima uloženima u razvoj, troškovi litij-ionskih baterija za automobile dramatično padaju i teko će biti u budućnosti.

Naravno, sve dok proizvođači automobila ne dođu do granice kada će električna vozila postati masovna pojava na cestama i dok se cijenama ne približe benzincima ili dizelašima.

Prema procjenama američkog Ureda za tehnologiju vozila Ministarstva energetike (DOE), trošak litij-ionske baterije pao je 87 odsto u razmsku od 2008. do 2021, piše HAK.

Od 2021. (preliminarni podaci), trošak iznosi 157 USD/kWh iskoristivog kapaciteta baterije na razini pakiranja (100.000+ jedinica po narudžbi) i 143 USD/kWh ukupnog kapaciteta baterije. Cijena je 2008. procijenjena na 1237 USD/kWh iskoristivog kapaciteta baterije.

Treba napomenuti da tačni brojevi nisu precizni, jer niko nema stvarni svjetski prosjek troškova baterija za cijelu industriju, ali ovo je ipak relevatnan podatak na temelju svih dostupnih informacija.

Napredak je zabilježen na više razina, od hemije baterije, masovnosti proizvodnje do pojednostavljanog dizajna. Ako vas zanima, procjene su da još ima mnogo prostora za pad cijena.

Izvor: