BMW povlači 480.000 vozila zbog vazdušnih jastuka

Takata skandal sada uzima svoj danak i kod kompanije BMW koja je prinuđena da povuče skoro pola miliona primjeraka sa instaliranim vazdušnim jastucima sumnjivog kvaliteta. Od te cifre, oko petina vozila se nalazi u matičnoj državi marke.

Pogođena su vozila iz serije 5 kao i krosover primjerci X5 koji su proizvedeni između 2000. i 2004. godine, a koji posjeduju opcioni obruč upravljača, izjavio je portparol BMW-a danas u Minhenu.

Cijelu pometnju u automobilskoj industriji izazvao je japanski snabdijevač Takata, koji je u međuvremenu završio u stečaju, a čiji vazdušni jastuci mogu da predstavljaju prijetnju po putnike, zbog mogućnosti povređivanja ukoliko se aktiviraju.

Shodno tome, biće neophodna kontrola obruča upravljača na pomenutim primjercima, za šta će profesionalcima u servisima biti potrebno oko sat vremena.

Po ovom osnovu, odnosno uslijed problematičnih vazdušnih jastuka marke Takata, već je širom svijeta povučen ogroman broj vozila, od čega 42 miliona primjeraka samo na teritoriji Amerike. Godine su prošle, a još ih treba proći, kako bi se industrija oporavila od ovog skandala.

Izvor: