BMW savjetuje kupce: Kupite auto s ručnim mjenjačem prije nego što bude prekasno

,

Šef BMW-a upozorava na sve manju ponudu automobila M divizije sa ručnim mjenjačem, sugerišući kupcima da bi trebali poručiti manuelca prije nego što zauvijek nestane.

Nije tajna da automobili s ručnim mjenjačem postaju vrsta koja izumire. Automobili s tri nožne pedale dostupni su još uvijek kod novih vozila, ali samo je pitanje vremena kad će zauvijek nestati. BMW-ova M divizija je jedan od rijetkih brendova koji još uvijek nudi opciju klasičnog ručnog mjenjača, ali Nijemci upozoravaju da izbora uskoro više neće biti.

U intervjuu za italijanski magazin Quattroruote, član uprave BMW-a Frank Weber potvrdio je da su odbrojani dani autmobilima sa ručnim mjenjačem sa M oznakom.

“To su zabavni automobili, ali budimo iskreni, sve ih je manje i manje”, rekao je Weber za Quattroruote. “I zato ih više nema smisla razvijati. Ako želite ručni mjenjač, morate ga odmah kupiti, prije nego što bude preksno”, dodao je Weber.

BMW je u prošlosti rekao da su preferencije kupaca navele kompaniju da nastavi da nudi ručne mjenjače, stvarajući snažnu nišu dok im konkurenti okreću leđa. U Americi, M odjel trenutno nudi samo M2, M3 i M4 modele sa opcionim šestostepenim ručnim mjenjačem. Na tržištima poput britanskog, samo se M2 može poručiti sa ručnim mjenjačem zbog vrlo niske potražnje.

“Imamo kupce koji prelaze 25.000-30.000 kilometara godišnje i ne žele stajati u gradskoj gužvi šaltajući brzine”, dodao je Weber, sugerišući zašto kupci većih automobila ne žele ručni mjenjač.

Čini se da entuzijasti prihvataju Weberov savjet. Naime, BMW je prošlog mjeseca prodao preko 50 posto M2 modela sa ručnim mjenjačem, dok se kod M3 i M4 modela tek oko 20 posto kupaca odlučilo za manuelca. Prema potražnji na tržištu, BMW je u decembru shvatio da treba lansirati i Z4 roadster sa ručnim mjenjačem, pridruživši se tako svom klonu Toyoti Supri, koja je od starta ponudila takvu opciju bez razmišljanja, piše Klix.

Iako u BMW-ovoj liniji trenutno postoji mnogo automobila sa ručnim mjenjačem, ali prema rastu popularnosti automatike, ne bismo trebali očekivati da će se manuelac zadržati duže od životnog ciklusa tih modela. Automatski mjenjač u Evropi već sada bira skoro 70 posto kupaca novih automobila.