Borba s alergijama: Akupunktura je dobra metoda

Nakon osam sedmica akupunkture, 71 posto osoba koje pate od sezonskih alergija osjetilo je neko poboljšanje, utvrdili su njemački stručnjaci Univerzitetskog medicinskog centra Charité u Berlinu.

Tokom dva mjeseca ispitanici su imali ukupno 12 seansi akupunkture, nakon čega je prosječan rezultat njihovih simptoma pao sa 2,7 na 1,7 bodova, dok je prosječan rezultat simptoma u kontrolnoj grupi, koja je dobijala samo uobičajene lijekove iz grupe antihistaminika, pao sa 2,5 na 2,2 boda, kako izvještava Reuters.

Osobe koje imaju alergije najčešće su u stanju registrovati poboljšanje u smanjenju simptoma i od samo pola boda, kako ističu berlinski stručnjaci.

Povoljan uticaj akupunkture na sezonske alergije još nije razjašnjen. Njemački stručnjaci smatraju da je on najvjerovatnije posljedica jačanja imunološkog sistema, što se postiže primjenom ove drevne istočnjačke tehnike.

Ako se prestane sa seansama akupunkture, s vremenom se njeno povoljno djelovanje gubi. Osam sedmica otkako je navedeno istraživanje zaključeno, više nije bilo nikakve razlike u stepenu ispoljavanja simptoma alergije između pripadnika prve grupe i onih iz kontrolne grupe.