fbpx Budite oprezni: Ovo je pet znakova da je dijeta opasna za zdravlje

Budite oprezni: Ovo je pet znakova da je dijeta opasna za zdravlje

Home

Budite oprezni: Ovo je pet znakova da je dijeta opasna za zdravlje

Iscrpljujući svoj organizam raznim dijetama koje obećavaju čudotvorne učinke u kratkom vremenu možete izgubiti nekoliko kilograma privremeno, no složit ćete se da to nije vrijedno gubitka zdravlja jednom zauvijek.

Gubite li više od dva kilograma sedmično, postoji velika opasnost da u njima gubite tekućinu, koja je organizmu prijeko potrebna, i mišićno tkivo, što može dovesti i do slabljenja kostiju jer ih slabi mišići ne pridržavaju dovoljno i opterećenje prelazi na kosti, uslijed čega se one pojačano troše, prenosi Hayat.ba.


Unos manji od 1500 kalorija dnevno 


Brojite li kalorije, njihov dnevni unos ne bi smio biti manji od 1500. Padne li kalorijska vrijednost unešene hrane ispod te granice, riskirate usporavanje metabolizma i pothranjenost, ali i brzo vraćanje kilograma po završetku dijete.

 

Ubrzavanje metabolizma 


Proizvodi koji obećavaju ubrzanje metabolizma kako bi se hrana brže razgrađivala, uglavnom sadrže sastojke poput kofeina koji stvaraju lakšu ovisnost. 

Nakon prestanka uzimanja sličnih proizvoda, potreba za njima će ostati, a kilogrami će se vratiti čim se metabolizam uspori. 


‘Čišćenje’ organizam 


Detoksikacijska sredstva ne čiste organizam samo od hranjivih tvari, nego uništavaju i ‘dobre bakterije’ u crijevima i otežavaju rad probavnog sistema. 

Također, dovode do dehidracije organizma i usporavaju rad prirodnih pročišćivača – jetre, bubrega i kože, piše Zadovoljna.hr. 


Samo jedna vrsta namirnica 


Osim pretjerane količine jedne vrste vitamina, ovakav način prehrane uskraćuje organizmu prijeko potrebne tvari, čiji manjak može ugroziti vaše zdravlje i uništiti imuniteta. 
 

Objavio: Sat, 10/08/2019 - 23:06
Back to top