Čaj od Đumbira idealan u prevenciji zdravlja

.
Iako se proizvodi u Aziji i potrebno je do 10 mjeseci za žetvu jednog korijena, nije problem pronaći ovu poslasticu u bilo kojem dijelu svijeta tokom cijele godine.

 

Zapravo, sve više stručnjaka preporučuje da na dnevnoj dozi uzimate malo đumbira, naročito u obliku vrućeg čaja, zbog njegovih prednosti za naše zdravlje.

1. Može vas zaštititi od srčanih bolesti

Đumbir je poznat među istraživačima po svojoj sposobnosti da spriječi bolesti srca. Neke prednosti srca uključuju smanjenje lošeg holesterola, povećanje dobrog holesterola i snižavanje krvnog pritiska.

2. Može vam pomoći da kontrolišete svoju težinu

Osjećaj potrebe za jelom svakih 5 sekundi može biti jedan od razloga zašto ne možete kontrolirasati svoju težinu, a pijenje čaja od đumbira moglo bi vam pomoći u velikoj količini. Istraživanja su otkrila da ovaj začinski korijen može smanjiti glad, kao i unos hrane, a čini vas da da se osjećate sito.

3. Može pomoći u kontroli šećera u krvi

Možda znate visoki šećer u krvi kao dijabetes i ako je tip 2 ono što imate, imamo dobre vijesti za vas. Neka istraživanja su otkrila da je moguće smanjiti komplikacije dijabetesa sa samo 12 dana dnevne konzumacije đumbira. Ali, u svakom slučaju, bolje je kontaktirati ljekara.

4. Može ublažiti bol u koljenu

Đumbirov moto takođe može biti “nema više bolova u koljenu”. Ako jedete ili pijete đumbir 6 mjeseci, to može rezultirati znatno manjom boli za one koji imaju artritis koljena.