Četiri načina da zaustavite prekomjerno znojenje

.
ZNOJENJE je način na koji se vaše tijelo hladi. Kada se znojite, vaše tijelo izlučuje tekućinu kroz znojne žlijezde koje prekrivaju vašu kožu.

 

Ta je tekućina uglavnom voda, ali sadrži i sol, šećer i druge kemikalije. Iako vaše tijelo pokušava zadržati ove kemikalije, neke se izgube dok se znojite. Kako znoj isparava, on hladi vašu kožu, snižavajući tjelesnu temperaturu.

 

Znojenje je normalno i zdravo, pogotovo kad vam se tjelesna temperatura povisi, kao kad vježbate. No ono ponekad može biti pretjerano ili neugodno - a postoji nekoliko načina na koje ga možete zaustaviti.

 

Ako se želite manje znojiti, evo što trebate znati kako biste bolje kontrolirali znojenje:

 

1. Upotrijebite antiperspirant

 

Antiperspirant je tvar koja blokira vaše znojne žlijezde. Antiperspiranti sadrže metale poput cinka i aluminija koji blokiraju pore. Također, oni se razlikuju od dezodoransa koji samo prekrivaju miris znoja.

 

Iako se antiperspiranti najčešće koriste na pazuhu, oni se također mogu koristiti na rukama, nogama i licu kod osoba s hiperhidrozom, zdravstvenim stanjem koje uzrokuje pretjerano znojenje. Iako antiperspiranti nemaju većih zdravstvenih rizika, ponekad mogu nadražiti kožu i izazvati osip ili prištiće.

 

Dostupni su bez recepta, a često se kombiniraju s dezodoransom. Iako se obično nazivaju dezodoransima, na spremniku ćete primijetiti riječ "antiperspirant".

 

Nanesite ih prije nego što se počnete znojiti, a najbolje bi bilo to učiniti navečer. 

 

"Primjena antiperspiranta noću idealna je jer je tjelesna temperatura niža i često je koža suha, što omogućava učinkovitiju primjenu", kaže dr. Tara L. Kaufmann, dermatologinja iz Sveučilišne bolnice Stony Brook.

2. Ograničite konzumaciju začinjene, masne ili slane hrane

 

Ono što jedete i pijete može utjecati na to koliko se znojite. Prema Kaufman, sljedeća hrana može pojačati znojenje:

 

Začinjena hrana, poput čilija ili ljute papričice

 

Kako vaše tijelo obrađuje ljutu ili začinjenu hranu i piće, može vam se povećati broj otkucaja srca, što povisuje vašu unutarnju tjelesnu temperaturu i uzrokuje znojenje.

 

Masna, prerađena hrana, poput kobasica

 

Vaše tijelo treba više raditi da preradi masnu hranu, koja može povisiti temperaturu tijela.

 

Vrlo slana hrana, poput čipsa

 

Vaše tijelo može pokušati obraditi sol prekomjernim znojenjem.

 

Umjesto toga, trebali biste jesti voće i povrće koje sadrži puno vode i može vam pomoći da se rashladite.

3. Ostanite hidratizirani

 

Pitka voda može pomoći u hlađenju tijela i smanjenju znojenja, kaže Tsippora Shainhouse, dermatolog u SkinSafe Dermatology and Skin Care.

 

Izbjegavajte pića koja sadrže kofein i alkohol, kaže Kaufmann. Obje ove tvari mogu privremeno povisiti brzinu otkucaja srca, povećati temperaturu i potaknuti znojenje.

 

4. Nosite prozračnu odjeću

 

Da biste se izbjegli znojenje, morate se rashladiti. Odlučite se za široku odjeću izrađenu od prozračnih tkanina, poput pamuka ili lana.

 

Izbjegavajte čvrsto pripijene materijale i sintetička vlakna zbog kojih ćete se još više znojiti, kaže Kaufmann. 

 

Iako je znojenje prirodno, ako primijetite da se prekomjerno znojite bez posebnog razloga, trebali biste potražiti liječničko mišljenje, piše Insider.

Izvor: