Četiri stvari koje skoro niko ne pere, a trebali bi

ć

Koliko god naše higijenske navike bile uredne, postoje neki predmeti koje većina ljudi zaboravlja oprati ili očistiti. Bakterije, virusi i ostale nečistoće polako se nakupljaju na tim predmetima, često bez da to primijetimo, a najgore je to da se obično radi o predmetima koje koristimo svakodnevno.


Kako bismo očuvali svoje zdravlje, ali i zaštitili svoju obitelj, vrijeme je da to promijenimo.

Jastuci
Budući da smo naviknuti na to da redovno mijenjamo jastučnice, mnogima se događa da zanemare pranje jastuka. Iako se možda ne čine prljavima, jastuci su dom za grinje, bakterije i ostale nečistoće. Redovnim pranjem jastuka pobrinut ćete se za održavanje čistoće spavaće sobe, ali i za smanjenje razine alergena. Jastuke je najbolje oprati u veš mašini na visokoj temperaturi, uz dodatak sredstava za uklanjanje mrlja i dezinfekciju, piše Centar zdravlja.

Ključevi
Ključevi svakako spadaju među predmete koje najčešće dodirujemo, vrlo rijetko i prljavim rukama. Redovnim čišćenje ključeva smanjit će se opasnost od potencijalnog prijenosa bakterija i virusa, a najlakši način da to učinite je upotreba antibakterijskog spreja ili maramica za dezinfekciju.

Spremnik za vodu aparata za kafu
Spremnici za vodu u aparatima za kafu mogu biti idealno okruženje za razvoj bakterija i pojavu plijesni. Redovito čišćenje i dezinfekcija ovog dijela aparata ključno je za očuvanje kvalitete kafe i izbjegavanje zdravstvenih problema. Preporučuje se redovno ispiranje spremnika toplom vodom i sirćetom te periodično dublje čišćenje otopinom za dezinfekciju.

Ručna torba
Ručne torbe su često zanemarene kada je u pitanju čišćenje, iako su u stalnom doticaju s prljavim površinama, na primjer u javnom prevozu. Najbolji način za čišćenje torbe ovisi o materijalu od kojeg je načinjena, ali većina torbi se izvana može očistiti vlažnom krpom ili maramicama za dezinfekciju. Osim toga, mnoge se mogu prati u veš mašini ili barem ručno, koristeći blagi deterdžent.