Čudesna lavanda za dušu i tijelo

lavanda
Ovo je godišnje doba kada cvjeta aromatična i predivna lavanda. Zbog ugodnog mirisa i ljekovitosti, lavanda ima prilično široku primjenu.

Još su se stari Rimljani kupali u mirisnim kupkama u koje su dodavali lavandino ulje, dok su je Grci više koristili u medicinske svrhe.

Njena djelotvornost kod raznih tegoba danas je itekako poznata, pa gotovo da nema doma čije ormare ne čuva barem jedna vrećica osušenog lavandina cvijeta.

Lavandino ulje intenzivno se koristi za dišne probleme, uključujući infekcije grla, gripu, kašalj, prehlade, astmu, začepljenje sinusa, bronhitis, laringitis. Kod tih je stanja ulje poželjno inhalirati ili nanositi na područje vrata, prsa i leđa.

lavanda

Pomaže kod neuralgija, išijasa, lumbaga, bolova u vratu, djeluje na upale mišića smanjujući mišićnu bol i napetost, utječe na reumu, uganuća, lumbago. Redovna masaža uljem lavande olakšava bolove u zglobovima. Potiče probavu i uklanjanje štetnih tvari iz organizma, a nezaslađen čaj pomaže kod želučanih tegoba i nadutosti.

Lavanda je dobila ime od latinske riječi “lavare”, što znači – prati, jer se dodavala kupkama, vodi za pranje lica i vodi za pranje rublja kao miris i ljekovita biljka.

Čaj od lavande – priprema

Za pripremu čaja od lavande trebat će vam četiri čajne kašike osušenih ili svježih lavandinih pupoljaka i 500 ml vode. Prelijte pupoljke vrućom vodom i ostavite da odstoji poklopljeno pet minuta.

Nakon toga je čaj spreman za ispijanje.

Izvor: