Da li i vaši ljubimci to rade: Evo zašto psi u nekim situacijama naginju glavu

psi
Istraživanje ukazuje na činjenicu da bi naginjanje glave mogla biti reakcija zbunjenog psa.

 

Naginjanje glave kod pasa prilično je poznato ponašanje, ali iznenadilo me je što nikada to niko nije istraživao – rekao je vodeći autor istraživanja Andrea Somese s Univerziteta u Budimpešti.

Za potrebe prvog istraživanja Somese i njegove kolege su analizirali 40 snimaka koji prikazuju kako vlasnici daju komandu svojim ljubimcima da donesu igračku izgovarajući njen naziv, a uočili su da su nadareni psi naginjali glavu u 43 posto slučajeva tokom vježbe, dok su drugi to činili u samo 2 posto slučajeva.

Ne tvrdimo da samo nadareni psi naginju glavu, a da ‘tipični’ to nikad ne čine. ‘Tipični’ psi to također rade, neki češće od ostalih, ali u ovoj specifičnoj situaciji kada vlasnici traže igračku po njenom nazivu, samo nadareni psi naginju glavu – rekao je Sommese.

Naučnici su zaključili da naginjanje glave može biti povezano sa zvukovima koji interesuju, ali i zbunjuju pse.

Psi naginju glave u različitim situacijama, ali čini se da to čine samo kad čuju nešto što je za njih veoma relevantno. Čini se da se ovo ponašanje usko povezuje s percepcijom zvuka te da bi to moglo biti nešto što rade kad pokušavaju pažljivije slušati ili kad su malo zbunjeni, baš što je slučaj i kod ljudi – dodao je on.

Naučnici su istakli da su psi naginjali glavu češće u jednu stranu. Buduća istraživanja će pokušati otkriti druge zvukove i iskustva koja izazivaju ovakve reakcije pasa.