Dječiji vrtići nisu izvori zaraze koronavirusom, otkriva velika studija

.
NOVO istraživanje Sveučilišta Yale otkrilo je da dječji vrtići nisu povezani sa širenjem zaraze koronavirusom ako se slijede sve sigurnosne smjernice.

 

U svrhu istraživanja koje je objavljeno u časopisu Pediatrics u srijedu provedeno je ispitivanje 57 hiljada dječijih vrtića u svih 50 saveznih država u Americi, uključujući Washington D.C. i Puerto Rico. 

 

Potom su usporedili informacije o vrtićima koji su se zatvarali nakon što su radnici zaraženi s informacijama o vrtićima koji su dezinficirani i ostali raditi. 

 

Istraživači nisu pronašli razliku u ishodima, što sugerira da nije postojao povišeni rizik od širenja covida-19 jer su dječji vrtići ostali otvoreni, pod pretpostavkom da slijede propisane sigurnosne postupke.

 

Otkriće do kojeg je došlo ovo istraživanje je dobrodošla vijest za odgajatelje i sve koji brinu o djeci.

 

"Do sada se nije moglo procijeniti hoće li nastavak rada dječjeg vrtića dovesti osoblje u veći rizik od zaraze covidom-19. Ova studija govori da, sve dok postoje snažne mjere za sprečavanje infekcije, pružanje skrbi maloj djeci ne povećava taj rizik", kazao je vodeći autor studije Walter Gilliam.

Iako je studija optimistična kad su u pitanju dječji vrtići, Gilliam ističe da ne mora značiti da ovo otkriće vrijedi i za škole. 

 

"Odrasli koji rade s dojenčadi, djecom i predškolcima obično skrbe o manjoj skupini djece i ostaju s njima cijeli dan. U osnovnim i srednjim školama su stotine ljudi u zgradama i obično sele iz razreda u razred. To ih čini drugačijima u odnosu na vrtiće", dodaje.

 

Najmanje pozitivne djece u Hrvatskoj je u vrtićkoj populaciji, potvrdio je u srijedu ministar obrazovanja Radovan Fuchs. 

 

"U ovom trenutku imamo 143 prosvjetna djelatnika koja su izvan škole, 33 ih je pozitivno, a ostali su u samoizolaciji. Kada govorimo o djeci i učenicima, imamo 4384 koji su izvan škole, od čega su 294 učenika pozitivna, a ostali su u samoizolaciji. Najmanje pozitivne djece je u vrtićkoj populaciji, a srednja škola je prijemljivija za ovu zaraznu infekciju. Oni su vjerojatno i zbog druženja izvan škole više izloženi", kazao je Fuchs.

 

Dodao je da je zaraza većinom došla izvana u škole te da nema lokalne transmisije i stoga će se nastava i dalje održavati kao i do sada, ali upozorava da bi "bilo dobro da svi nose maske".

Izvor: