Evo kako možete pomoći napuštenim macama tokom zime

.
Ove nesretne životinje često se suočavaju s teškim uslovima tokom zimskih mjeseci

Zima donosi hladnoću i izazove za mnoge životinje, uključujući i mačke lutalice. 

Ove nesretne životinje često se suočavaju s teškim uslovima tokom zimskih mjeseci, ali postoji mnogo načina na koje možete pomoći. 

Evo nekoliko korisnih savjeta o tome kako brinuti o mačkama lutalicama tokom hladnih dana.

Hranjenje

Jedan od najvažnijih načina da pomognete mačkama lutalicama tokom zime je osigurati im hranu. Hranu postavite na sigurno mjesto, daleko od prometnih cesta.

Sklonište

Mačke lutalice trebaju sklonište od hladnoće i snijega. Ako možete, postavite jednostavno sklonište ili kućicu za mačke u svom dvorištu. To može biti kutija s toplim pokrivačem ili posebna kućica za mačke koja će im pružiti zaštitu od hladnog vremena.

Voda

Osigurajte mačkama pristup svježoj vodi. Voda se može brzo smrznuti zimi, pa je važno redovno provjeravati i mijenjati je kako bi mačke imale pristup hidrataciji.

Drugi načini

Ako primijetite da neka mačka lutalica izgleda bolesno ili povrijeđeno, potrudite se da pozovete lokalne zadruge za zaštitu životinja kako bi im se pružila odgovarajuća medicinska pomoć. Također, razmislite o volontiranju u lokalnoj organizaciji za zaštitu životinja ili doniranju sredstava kako biste pomogli u nabavci hrane, skloništa i medicinske skrbi za mačke lutalice.

 

 

Foto: Facebook